Трајковић на завршетку скупа са опозицијом: Заједно смо у борби за опстанак Срба на Косову

momcilo-trajkovic

Председник Српског националног форума из Грачанице Момчило Трајковић изјавио је закључујући у Београду данашњи састанак са опозицијом у Србији, да ће се формирати радна група која ће сублимирати речено и предлоге да би се „зауставили негативни процеси који се дешавају српском народу на Косову и Метохији“.

„То је кључно питање. На Косову и Метохији се дешава демографски инжињеринг, ми смо народ који тамо нестаје. Сви ћуте, ова власт као да навија, они (Приштина) гурају, међународна заједница то посматра и преко ноћи видите да нема вашег комшије“, рекао је Трајковић о исељавању Срба.

Рекао је да је задовољан што су на скупу „спојени рогови у врећи“ што говори, оценио је, да су сви забринути и да свако има свој прилаз проблему.

Навео је да ће делегација Срба са Косова, чији је он члан, прихватити сваки предлог и поручио: „Заједно ћемо учествовати у тражењу начина да се промени ситуација“.

„Ми смо ту равноправни. Ми познајемо то, много је слојевито косовско питање, а ко не уђе у ту слојевитост, тај лако промаши“, указао је Трајковић.

Он је навео и да је учесницима скупа предочен оквир за „нову стратегију за опстанак Срба“.

Набројао је, између осталог, потребу да се формира Државни савет за Косово и Метохију да би „српску политику, па и будућу власт, учинили државном и националном, а не партијском“.

Такође је предложен „мораторијум“ на деловање политичких партија из Београда на Косову.

То не значи, објаснио је, да власт неће ту деловати, „али партије (из Београда) да нас оставе на миру, јер све поделе долазе најчешће отуда“.

„Ми не смемо да дозволимо да се још једном створи Српска листа“, рекао је Трајковић, наводећи да је данас у косовском парламенту „српски полусвет, а Албанци (тамо) имају елиту“.

Он је позвао Београд да помогне Србе кредитима да купе оно што још није приватизовано у српским срединама на Косову, наводећи да, на пример, Албанци преко приватизације „албанизују“ север Косова.

„Ми желимо сарадњу, помоћ и разумевање. И заједничко учествовање у предстојећој политичкој борби“, рекао је Трајковић, наводећи да је изузетно срећан што се одржан данашњи скуп.

Током дискусије дуже од четири сата, у којој су учествовали и представници разних удружења којима је Косово у центру пажње, на првом месту је истакнуто да је кључно да Срби опстају на Косову, јер без тога борба губи смисао.

На почетку Трајковић је навео да су тамошњи Срби у „катастрофалном положају“, јер је косовски премијер Аљбин „Курти себи поставио „задатак да Срби нестану“.

Трајковић је нагласио да је решавање косовског проблема „процес и да се то не може радити преко колена“.

Такође су представници опозиције нагласили да се без одласка са власти председника Србије Александра Вучића, кога је председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић назвао „издајником“, не може побољшати положај Срба на Косову.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас је нагласио да је опозиција „показала зрелост“ затраживши заједно седницу Скупштине Србије о Косову, на којој би се, навео је председник Народног покрета Србије Миролслав Алексић, донела обавезујући платформа и тако онемогућила власт да се „приватно договара“ са Куртијем и међународном заједницом.

Више учесника скупа је веома оштро позвало Српску православну цркву да се огласи и изнесе „јасан став о Косову“, напомињући да је у прошлости била заслужна за опстанак српског народа.

Поглавар СПЦ патријарх Порфирије, упркос неколико ранијих апела, није примио на разговор чланове делегације Срба са Косова и Метохије која је данас организовала разговор са опозицијом.

Делегацију чине представници три удружења – Српског националог форума, Српског националног већа и покрета „Отаџбина“, која се раније срела са академицима и члановима покрета ПроГлас.

Извор:
БЕТА