Заокрет Телеграмa: Омогућаваће увид у ИП адресе и телефоне на захтјев власти

telegram-logo

Промјена услова о приватности потпуни је обрт у односу на досадашња правила, према којима би „Телеграм“ властима могао открити корисничке податке само осумњичених за тероризам

Телеграм, програм за размјену порука који је некад заузимао бунтовнички став спрам надзора технолошких компанија, направио је оштар заокрет у погледу политике „заштите ваших података по сваку цијену“. Компанија је у понедељак тихо промијенила своје услове приватности података у смислу откривања информација – попут ИП адреса и бројева мобилних телефона – правосудним органима, али, наравно, само ако буду имали ваљан налог.

Вијест долази послије хапшења власника Телеграма Павела Дурова у августу у Француској. За шта је био крив? Изгледа да се властима у Француској није свидјела његова непослушност – укупно 2.460 њихових захтјева за информацијама корисника остало је без одговора.

Промјена услова о приватности потпуни је обрт у односу на досадашња кристално јасна правила, према којима би Телеграм властима могао открити корисничке податке – ИП адресу и број мобилног телефона – само уколико је корисник осумњичен за тероризам.

То више није случај.

Према новим условима, у случају кршења Општих услова пословања, Телеграм може открити ваше податке властима уколико добије „ваљан“ налог.

Коме је тачно упућена Дуровљева објава?

Дуров је у поруци на Телеграму саопштио да „смо ажурирали Опште услове пословања и Политику заштите података ради њеног уједначавања широм свијета“.

У Дуровљевој објави се даље каже: „Јасно смо се одредили да ИП адресе и бројеви мобилног телефона оних који крше наша правила могу бити предати одговарајућим властима у случају ваљаних правних налога.

Ове мјере требало би да обесхрабре криминалце. Претрага на Телеграму намијењена је проналажењу пријатеља и тражењу вијести, не промовисању робе забрањене законом. Нећемо дозволити лошим учесницима да угрожавају интегритет наше платформе која опслужује скоро милијарду корисника.“

Како пише Information Liberation, иако су Дуровљеве објаве досад биле отворене за коментарисање, испод ове поруке коментари су  искључени, а избор емотикона ограничен на четири, сва четири означавајући позитивну реакцију читаоца.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ