Вучић и Дачић: Србијом ће управљати странци

vucic-dacic-izdajnici

Док први потпредседник владе не заврши преговоре са иностраним стручњацима, нема нових имена у Немањиној 11. Вучић приводи крају разговоре са експертима из Велике Британије, централне и северне Европе

МЕЂУСТРАНАЧКИ преговори око кадровских решења за упражњена министарска места, моћи ће да почну тек када први потпредседник Владе Александар Вучић оконча разговоре са иностраним експертима око њиховог ангажмана у Немањиној 11.

Како „Новости“ сазнају, тек када се буде знало да ли ће страни стручњаци преузети ресоре економије и финансија, Вучић и Дачић моћи ће до краја да склопе мозаик реконструисаног кабинета.

Према нашим информацијама, лидер СНС преговоре са искусним „играчима“ из Велике Британије, средње и северне Европе приводи крају и исход је могућ до краја радне недеље.

Од тих договора, како нам је речено у врху Владе, зависиће и сва преостала отворена питања: да ли ће СНС и СПС трампити неке ресоре, колико министарстава ће бити спојено и раздвојено и коме ће припасти портфељи које су водили функционери из УРС.

Премијер и лидер СПС Ивица Дачић рекао нам је да није битно која ће странка да води који ресор већ да је суштина да се пронађу најбољи и најстручнији људи:

– Најважније је да се изаберу министри који ће на најбољи могући начин да организују систем и да управљају њим. У том смислу, могућа је и замена неких ресора између СНС и СПС. Прво је важно да се чују имена кандидата за портфеље.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић не искључује могућност да дође до спајања његовог ресора са енергетиком:

– Чињеница је да су неопходне промене у организацији унутар владе. Наредних дана тема ће бити и евентуално прегруписавање или спајање одређених министарстава. Ипак, рударство је привредна грана која може и самостално да постоји, док је енергетика корисник онога што ствара рударство и више је вазана за индустрију и привреду.

Такође, у Влади нам је речено, да ће сви министри који су добровољно пристали да напусте Немањину 11 (Мркоњић, Обрадовић, Кнежевић, Петковић и Марићева) или су практично отерани (Динкић, Грубјешићева и Калановићева), званично поднети оставке на седници парламента на којој ће се бирати нови чланови владе.

Тако ће се обезбедити пун континуитет у раду свих ресора и неће бити потребе за именовањем „привремених“ министара координатора.

БЕЗ КОЛЕКТИВНОГ ОДМОРА ВЛАДА неће користити колективни годишњи одмор током августа и практично ће сваке недеље бити редовних седница. – Сва министарства раде пуним капацитетом, а годишњи одмори се користе појединачно. И министри који су најавили оставке, радиће са својим тимовима и сарадницима до избора новог, реконструисаног кабинета – рекао је за „Новости“ Миливоје Михајловић, шеф Владине канцеларије за медије.

НОВОСТИ