Либанонски премијер отказао посјет УН-у због ескалације с Израелом

Izrael-i-Libanon-Hezbollah

Најиб Микати позвао је међународну заједницу да осуди ‘ужасне масакре’ жидовске државе

Либанонски премијер Најиб Микати отказао је планове да присуствује засједању Опће скупштине УН-а у Неw Yорку сљедећи тједан због вала смртоносних експлозија за које се у великој мјери окривљује Израел.

Тијеком уторка и сриједе, тисуће електроничких комуникацијских уређаја које су користили чланови милитантне скупине Хезболлах истовремено су експлодирале диљем Либанона, убивши готово 40 људи и ранивши око 3000 других, укључујући милитанте и цивиле.

Док Западни Јерузалем није нити потврдио нити занијекао умијешаност, медији су извијестили да је израелска обавјештајна агенција Моссад одговорна за постављање експлозива у ручне дојављиваче и воки-токије.

Након експлозија услиједили су прекогранични ракетни напади Хезболлаха и израелски зрачни напади у Либанону.

У изјави објављеној у суботу, Микати је позвао међународну заједницу да осуди “ужасне израелске масакре”.

“У свјетлу развоја догађаја везаних уз израелску агресију на Либанон, одлучио сам отказати своје путовање”, рекао је. “Тренутачно не постоји приоритет који надилази заустављање масакра које је починио израелски непријатељ и више врста ратова које води.”

Израелски дужносници поновили су овај тједан да ће подузети сва потребна средства да зауставе Хезболлах да испаљује ракете на сјеверни Израел. ИДФ и Хезболлах размјењују прекограничну ватру од листопада 2023., када је Хамасов напад на Израел потакнуо текући рат у Гази.

Израелски министар обране Yоав Галлант најавио је у сриједу “нову фазу у рату” против Хезболлаха, обећавајући да ће “наставити дјеловати на поткопавању способности” оружане скупине са сједиштем у Либанону.

Неколико земаља, укључујући Русију и Кину, као и УН, осудили су кориштење електроничких комуникацијских уређаја као оружја. Високи повјереник УН-а за људска права Волкер Турк позвао је на истрагу о овом случају.

Извор:
ЛОГИЧНО