Шиптари присвојили сву имовину Србије на КиМ

BRISEL-EU

БЕОГРАД – Нови разговори делегација Београда и Приштине на експертском нивоу биће настављени данас и сутра, а једна од главних тема биће припреме за локалне изборе на Косову и Метохији заказане за 3. новембар.

Како је раније најавио шеф београдског тима за примену бриселског споразума Вељко Одаловић, разговараће се о локаним изобрима око детаља и проблема које Приштина у овом тренутку чини и начинима да се они превазиђу у директном дијалогу са представницима ОЕБС-а и Приштине.

И политички саветник заменице премијера Косова Едите Тахири Дрен Зека изјавио је да ће данас у Бриселу делегације Београда и Приштине разговарати о питањима избора у општинама са српском већином на северу Косова, док ће тема бити интегрисано управљање прелазима (ИБМ).

Како наводе приштински медији, он је потврдио да је делегација Косова отпутовала за Брисел.
„Што се тиче питања избора, косовска страна ће разговарати са ОЕБС-ом о улози коју има сходно споразуму о локалним изборима на Косову, односно у општинама на северу. На овим разговорима ће учествовати и поредседница Централне изборне комисије и разговор ће се углавном фокусирати на припреме за изборе и могућност што већег учешћа Срба у општинама на северу“, рекао је Зека.

Говорећи о ИБМ-у, Зека је рекао да су на дневном реду питања везана за изградњу заједничких објеката које треба да финансира Европска унија.

У изјави коју је дао за дневник Коха диторе, Зека каже да ће се са српским тимом разговарати о питањима енрегетике али не и о богатствима и имовини Косова.
„Питање језера Газиводе неће бити на столу током разговора, зато што је наша страна јасно ставила до знања да се о имовини не може разговарати“, рекао је Зека.

Он је рекао да је то и став Европске уније.
„Разговори ће се водити како да се обезбеди управљање трафостаницом Валач. Ми смо израдили предлог решења који омогућава власт Косова у том делу. Предлог је добио подршку ЕУ и очекујемо да исто поступи и Србија на следећем састанку“, казао је Зека.

О локалним изборима на КИМ су 24. јула разговарали и премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи, када је потврђено да ће Срби моћи да гласају са постојећим документима, а не оним које издаје Приштина и да ће право гласа имати и интерно расељена лица и рођени на КиМ.

Договорено је и да се обезбеди место за учешце представника српске листе у Централној изборној комисији и другим изборним телима, а још једном је потврђена улога коју ће ОЕБС имати у организацији, спровођењу, надгледању избора и верификацији резултата.

Рок за регистрацију странака и инцијатива за изборе је септембар.

 

Приштина: Нема преговора с Београдом о језеру Газиводе

 

О језеру и хидроцентрали Газиводе неће се разговарати с Београдом, јер је Приштина јасно ставила до знања да се о имовини не може преговарати, тврди саветник заменице косовског премијера Едите Тахири, Дрен Зека.

У изјави коју је дао за дневник Коха диторе, Зека, који је члан косовске делегације у разговорима о техничким питањима примене бриселског споразума, каже да ће се са српским тимом разговарати о питањима енрегетике али не и о богатствима и имовини Косова.

„Питање језера Газиводе неће бити на столу током разговора, зато што је наша страна јасно ставила до знања да се о имовини не може разговарати”, рекао је Зека.

Он је рекао да је то и став Европске уније.

Разговори ће се водити како да се обезбеди управљање трафостаницом Валач. Ми смо израдили предлог решења који омогућава власт Косова у том делу. Предлог је добио подршку ЕУ и очекујемо да исто поступи и Србија на следећем састанку”, казао је Зека.

Министар финансија у Влади Косова у време изградње језера и хидроцентрале Газиводе, Иљаз Иљази је за дневник изјавио да су језеро и централа изграђени средствима Косова и да је земљиште које је експроприсано тада плаћено власницима по много већој цени од тадашње тржишне.

ТАНЈУГ