ОТВОРЕНО ПИСМО

Luka

Машинско-техничкој школи 14. октобар Краљево 

– Директору школе г. Милошу Лазовићу

  • Разредном старешини г-ђи Биљани Пецић
  • Вероучитељу Младену Нојићу 

Поштовани,

Дана 3.9.2024. на часу веронауке када сам одговарајући на питање вероучитеља  Нојића: где идем на литургије  – одговорио да идем у манастир Епархије рашко-призренске у егзилу, г. Младен Нојић ме је, пред целим одељењем омаловажио и понизио, говорећи између осталог, да припадам расколничкој, секташкој организацији.

Нећу се позивати на моје уставом зајемчено право о слободи мисли, савести, уверења и вероисповести које ми је погазио и угрозио г. Нојић.

Уместо тога неопозиво изјављујем да не желим да похађам веронауку код таквог вероучитеља па молим да ми се одобри похађање алтернативног предмета.

О б р а з л о ж е њ е

Разлози који су ме навели да посећујем светиње Епархије рашко-призренске у егзилу која је настала неканонским прогоном Владике Артемија и његове духовне деце леже у мом уверењу до ког сам дошао поклонивши веру личностима за које сматрам да су неупоредиво умније, побожније и праведније од вероучитеља Младена Нојића.

Прочитао сам књигу проф. др Зорана Чворовића: Истина о случају владике Артемија; др Десанке Крстић и Горице Тркуље: Маске су пале; књиге Шематизам ЕРП у егзилу; Изгубљено јагње; Извештаји патрјарха Павла са распетог Косова... и др. 

Гледао сам интервјуе са Академиком Србољубом Живановићем, проф. др Љубомиром Протићем, проф. др Драгољубом Петровићем, Џим Џатрасом, адвокатом Браниславом Тапушковићем, Косаром Гавриловић, проф. др Зораном Чворовићем и многе друге. 

Чуо сам беседу оца Саве Арсовићa у манастиру Рукумији; беседу протојереја ставрофора Душана Петровића, ректора карловачке Богословије у манастиру Шишатовац… 

Тако сам сазнао да је владика Артемије неканонски, на правди Бога, протеран са Косова у егзил. Из његових беседа сам видео да је борац за Косово и борац против јереси екуменизма коју Свети Јустин Ћелијски назива „свејерес“.

За све горе наведено могу вам доставити линкове из којих ћете се уверити зашто сам одлучио да се придружим прогањаној и страдалној духовној деци блажено почившег Владике Артемија.

Дакле, свети оци су екуменизам осудили као јерес.

Покојни патријарх Иринеј је јавно изјавио да је ЕКУМЕНИСТА (што по светим оцима значи: јеретик).

Патријарх Порфирије каже да је ЕКУМЕНИЗАМ НАША НАСУШНА ПОТРЕБА.

Не желим да идем за и са јеретицима нити имам такву потребу коју има Патријарх српски.

То ме је определило да идем у богомоље где се исповеда вера наших дедова и где се чува свето предање.

На то, по Уставу ове земље, имам право и мој бивши вероучитељ ничим није овлашћен да ме омаловажава и понижава. Зато ћу радије о вери учити из светоотачке литературе и од истинитих исповедника вере.

Лука Пајевић

 ученик 4. разреда

смер архитектонски техничар 

У Краљеву, 9.9.2024. 

П.С.

Ово писмо је отворено због тога што ме је г. Нојић отворено изложио руглу и понижењу пред целим разредом