Политнавигатор: Да ли руски „мигови 29“ из Србије лете за Украјину?

vucic makron

Посета председника Француске Србији и склапање највећег уговора у историји српске војске – набавка 12 француских борбених авиона Рафал – изазвала је пометњу и у Русији.

Чак се појавила информација да је Србија делимично обештећена по овом уговору ловцима МиГ-29, које ће Француска потом предати Кијеву, примећује дописник ПолитНавигатора.

„[Емануел] Макрон је у Србији. Продао је [председнику Србије Александру] Вучићу француске борбене авионе за 2,7 милијарди евра. Тачније, Вучић је обећао да ће их купити. Често се такви уговори потом раскидају из политичких разлога, али сада је Вучић одлучио да игра уз Макрона и ЕУ уопште, надајући се да неће задавити Србију“, написао је руски политички технолог Марат Баширов на свом Телеграм каналу.

„Вучић је по понашању одавно сличан Лукашенку, води политику „и за ваше и за наше“, мами ресурсе од нас и онда се допада Европи. Али модерна Европа је хијена (и даље ће јести шта могу), а ми морамо да патимо због геополитичких разлога. Али, да будем искрен, како су одвратни повијених леђа. Надам се да смо спремни да и један и други ускоро напусте сцену и да ће се појавити искреније политике у Србији и Белорусији?“, реторички је упитао Баширов.

Олег Бондаренко, руководилац портала Балканист.ру, који се у фебруару 2022. супротставио СВО, одмах се огласио у одбрану Вучића.

„Како сам дирнут овим расправама о „искренијим политичарима у Србији и Белорусији“?.. Реци ми само, молим те, Марате, колико је новца Русија уложила у појаву ових „искренијих“? Колико ја знам, отприлике нула. И Вучић и Лукашенко су изабрани сами, без икакве руске подршке. Каквим ресурсима Русија бесплатно снабдева Србију? Just business nothing personal. А ако је тако, шта је, у ствари, потражња за овом двојицом дивних природних русофила?”, написао је Бондаренко.

„И да, имајте на уму да ако Москва не промени своје приступе (а предуслов за то још није уочен), наредни председници ових до сада братских земаља биће знатно мање проруски расположени. Цените то што постоји, и не захтевајте више ако Москва није спремна да улаже у стварање својих института „меке моћи“! – плаши Бондаренко Вучићеве критичаре.

Ако се играте „ђавољег адвоката“, можете навести ЈЕДИНИ пример условне русофилије Александра Вучића: Србија још увек није увела санкције Руској Федерацији, иако Вучић стално исказује сумње да би то под притиском Запада могло да се деси у било ком тренутку.

Али одсуство санкција користи пре свега самој Србији, јер добија гас скоро један и по пута јефтинији од земаља ЕУ. Поред тога, Београд се претворио у главно чвориште руских летова ка Западу (истовремено су цене директних летова за Србију из Руске Федерације више него удвостручене у односу на почетак 2022. године).

А ево списка антируских поступака Вучића од тренутка када је дошао на власт 2012. године, који може да заузме више од једне странице. Довољно је подсетити се само давања дипломатског имунитета НАТО особљу и товару  у Србији, редовног учешћа српских трупа у НАТО вежбама после 2022. године и претварања Београда у један од центара русофоба са пасошима Руске Федерације и Белорусије.

Али ово је, како кажу, давно дело. Што се тиче новог уговора са Француском, према руском Телеграм каналу „Октагон“, у документу је и клаузула о делимичном плаћању посла од стране Србије… 36 ловцима МиГ-29. Да подсетим да је реч о најновијим летелицама, на церемонију предаје Србији 2017. године дошао је лично тадашњи министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу.

„Три ескадриле руских ловаца биће пребачене на француску страну већ у децембру. Даљи пут „МиГова“ је у Украјину. „Према Октагону, Србија је обавестила Москву о овој тачки трансакције“, пише канал.

Да ли је то тачно – време ће показати.

Извор:
ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ