’’Косовска полиција’’ ушла у преостале општинске органе Р. Србије, Канцеларију за КиМ, котларницу КБЦ…

Огласила се у међувремену и Косовска полиција тројезичним саопштењем: „Полиција Косова, на основу захтева Министарства администрације локалне самоуправе, у сарадњи и координацији са релевантним институцијама Косова и правосудним органима, спроводи полицијску акцију у четири општине на северу Косова. Циљ полицијске акције је успостављање реда и законитости и прекид активности у пет објеката који су коришц́ени као нелегалне општине, а које су у супротности са уставним правним поретком. Полицијска акција је у току, а о додатним информацијама биц́ете обавештени по завршетку акције“.

 

Припадници Косовске полиције региона Север, уз асистенцију специјалне полиције и осталих безбедносних косовских структура, ушли су у преостале објекте Републике Србије на Северу, превасходно, општинске службе и администрацију.

Како је за КоССев потврдио заменик командира Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани, полиција је ушла у привремени орган у северној Косовској Митровици, зграду митровичког округа где је смештена Канцеларија за КиМ, зграду котларнице у КБЦ, те у још најмање три објекта у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

 

У каснијем појашњењу, Ељшани је навео да се ради о тачно 8 објеката у укупно четири општине те да се КП, нешто после 18 часова повукла из објеката з ЗП и Лепосавићу.

 

Он тврди да полиција није ушла у болницу, већ да врши „само претрес“ у вешерају, на основу „дојаве“, те да овај случај, „нема везе са целом акцијом“.

 

Што се Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића тиче, где је пре више од годину дана Косовска полиција већ запосела зграде у којима су до тада функционисали општински привремени органи, у питању су објекти, за које, како је за КоССев речено у КП, „сумњају да се обављало фалсификовање документације“.

 

 

Тренутно се Косовска полиција налази у најмање пет објеката на Северу где плени и прегледа документацију коју је затекла.

Испред Привременог органа у Косовској Митровици, Косовска полиција је већ развукла жуту траку, одакле износи опрему и документацију.

 

 

Документација се износи и из зграде округа, где се налази и Канцеларија за КиМ.

 

 

У Звечану је већ постављен катанац на просторије Јавнокомуналног предузећа, а акција је пропраћена уз звиждуке појединих становника.

 

 

Заставе Републике Србије које су стајале на самом улазу општине у северном делу Митровице, скинуте су.

Полиција и даље износи документа и убацује у мањи камион.

Председник странке Српска Демократија Александар Арсенијевић , затражио је од полиције да му дају заставу.

Из Косовске полиције казали су му да су заставу узели као „материјални доказ“.

 


ФОТО: КоССев
Нова синхрона акција, већи број припадника Косовске полиције

 

У питању је нова синхрона акција косовске полиције која је у све четири општине започела у 17 часова, уз већи број полицијских припадника.

Велик број припадника Косовске полиције, уз специјалну полицију видљив је на више тачака у Косовској Митровици, а како нам читаоци јављају, полиција је видљива и у другим општинама.

Осим знатног броја припадника Косовске полиције око објеката у које је ушла, у Северном делу Митровице полицијске јединице константно патролирају.

Такође, видљива су и возила ЕУЛЕX-а и ЕУ.

На сличан начин раније овог месеца затворене су Поште Србије на Северу, а претходно и преостале финансијске институције Републике Србије.

Акција у таласу безбедносних посета високих НАТО, ЦИА и дипломатских званичника 

 

Акција је уследила у јеку таласа посета високих и највиших западних безбедносних званичника и дипломата региону и Приштини, од шефа ЦИА пре пар недеља, преко три висока НАТО званичника.

 

Посете се углавном обављају у троуглу Сарајево – Београд – Приштина

 

У штурим информацијама о овим посетама, на Косову за јавност доминира њихова порука да Приштина не треба да повлачи једностране потезе, односно да своје акције у вези са Севером треба да координише са својим савезницима.

У Београду, одакле још увек нема реакција на најновију акцију косовских власти, централна вест је и даље дводневни боравак француског председника Емануела Макрона, који шаље поруке о историјском пријатељству, везама и сличности Србије и Француске, уз важност суверенитета и продају борбених авиона „Рафал“.