Након признања кривице, Србин осуђен на пет месеци затвора због „вређања ОВК“

sud pristina

Основни суд у Приштини осудио је на пет месеци затвора оптуженог С. З, након што се изјаснио кривим за објављивање снимка на друштвеним мрежама, на којем је вређао лого ОВК и албанске мајке.

Пресуду против њега објавио је јуче судија на случају Куштрим Шити (Кусхтрим Схyти), преноси Заклетва за правду.

Према пресуди, време проведено у притвору од 22.07.2024. године биће урачунато у казну затвора, док ће мера притвора бити настављена од данас до правоснажности ове пресуде, али не дуже од времена изречене казне.

Такође, суд је оптуженом С. З. изрекао и допунску казну – протеривање са територије Косова у трајању од пет година, али се у трајање ове казне не урачунава време проведено у затвору.

Поред тога, оптужени је у обавези да плати трошкове поступка и то на име судске таксе у износу од 100 евра, као и одштетни фонд за жртве кривичних дела у износу од 100 евра.

У овом кривичном предмету није било имовинско-правног захтева. Странке незадовољне овом одлуком имају право жалбе преко овог суда Апелационом суду.

Након што је судија завршио са објављивањем пресуде, бранилац оптуженог С. З, адвокат Шићири Сиља (Схyqyри Сyла), питао је судију да ли се изречена затворска казна може заменити новчаном казном, али судија Шити то није дозволио.

Оптужени за вређање ОВК и албанских мајки признао кривицу

Оптужени С. З. изјаснио се кривим на првом заседању у четвртак у Основном суду у Приштини према оптужби да је на друштвеним мрежама објавио снимак на коме су вређани лого ОВК и албанске мајке.

„Осећам се кривим и одмах сам прихватио своју кривицу, није намерно, није требало овако, али се десило како се десило и на крају се кајем због тога“, рекао је оптужени.

Оптужени је такву изјаву дао након читања оптужнице од стране специјалног тужиоца Фикрије Краснићи-Фејзулахуа ( Фикрија Красниqи-Фејзуллаху), преноси Заклетва за правду.

Признању кривице оптуженог нису се успротивили ни тужилац Краснићи-Фејзулаху, ни његов бранилац, адвокат Сила, који је предложио суду да одобри признање кривице.

„С обзиром на чињеницу да је окривљени признао кривицу од почетка овог кривичног поступка и да је стално имао стручну заштиту и могућност да се са њим консултује с једне стране, а са друге стране, ово признање кривице је и у складу са осталим доказним материјалима који се налазе у списима предмета, Тужилаштво сматра да би суд требало да донесе одлуку о признању кривице јер је то добровољно и без притиска”, рекла је Краснићи-Фејзулаху.

Чак је и адвокат Сила рекао да је његов клијент признао кривицу својом вољом, без притисака, обећања или наговарања, тражећи да суд одобри такво изјашњавање.

Затим је судија Куштрим Шити донео одлуку којом је одобрено признање кривице од стране оптуженог, пошто су, према његовим речима, испуњени законски услови за такво признање.

Што се тиче изрицања кривичне санкције, адвокат Сила је затражио од суда да приликом одређивања висине казне узме у обзир низ олакшавајућих околности, предлажући да се његовом клијенту изрекне новчана или затворска казна, коју ће заменити новчаном казном, којом ће, према његовим речима, у потпуности бити остварена сврха казне.

Као олакшавајућу околност, адвокат Сила је навео чињеницу да је његов клијент млад, први пут се сусреће са законом, покајао се и обећао да такве радње неће понављати убудуће.

Такође је предложио суду да се његовом брањенику укине мера притвора, с обзиром на то да су престали разлози због којих је ова мера одређена и настављена.

С друге стране, тужилац Краснићи-Фејзулаху је рекла да је поред олакшавајућих околности које, према њеним речима, постоје у овом случају, тражила од суда да узме у обзир и отежавајуће околности, истичући да је, нажалост, врста овог кривичног дела такође постао феномен због чињенице да ови поступци утичу и на иритацију међуетничких односа на Косову.

Иначе, косовско Специјално тужилаштво је 16. августа 2024. године подигло оптужницу против С. З, који се терети за намерно изазивање, јавно ширење мржње, раздора и нетрпељивости међу националним групама.

Према наводима у оптужници, он је ове радње извршио 26. јула 2024. године у Дечанима, док је возио свој аутомобил „поло“ и из свог аутомобила направио видео снимак аутомобила испред себе, који је на полеђини имао амблем ОВК, а затим му се иста особа обратила погрдним речима на српском језику и псовкама.

У оптужници се наводи да је овај видео снимак објавио на свом налогу на друштвеној мрежи „Тик-Ток“.

Овим радњама С.З. је оптужен да је починио кривично дело „Изазивање раздора и нетрпељивости“, из члана 141. став 1. Кривичног законика Косова, за које је запрећена новчана казна или казна затвора до пет година.

Извор:
КОССЕВ