Георгије Зотов: НЕ ЗНАМ ДА ЛИ ДА ЖАЛИМ ДУРОВА

Pavel-Durov-

Једног дана је Георгије чуо за хапшење власника „Телеграма“ Павела Дурова у Француској. Пре свега, њега занима зашто је Дуров одлетео у земљу у којој га истрага потражује и прети му 20 година затвора. За то могу постојати три разлога.

Први је да су милијардери (као и политичари) веома, веома одвојени од стварности. Они су искрено уверени да имају много новца да купе све, и због тога раде глупости. Можда је Дуров заиста мислио да га неће ухапсити, да ће се плашити одјека у јавности. „Дечко, сипај нам коњак, летимо кући“ (има француски пасош и још 3 држављанства). Овај разлог поткрепљују информације: Дуров је (иако тражен) планирао вечеру у Паризу, а затим да крене даље. „Сад је вечера у затвору, даће ти макароне.“ Други разлог – то је била операција специјалних служби да намаме Дурова у Француску. Као, није летео за Париз, али је пилот намерно слетео, ради допуне горива. Дуров је био са девојком, а меденом замком и паметног момка је лако ухватити. Трећи – сам Дуров је одлучио да се преда, предмет против њега брзо ће се распасти на суду, и он ће бити ослобођен.

„Телеграм“ је јединствена платформа. Први осећај је да ту никога није брига за било какву модерацију. Знам људе којима су преваранти украли канале, и нису могли да их врате: подршка је ћутала. Ту се такође множе игиловци и други непријатни канали: да бисте их забранили, потребно је да направите резонанцију. У супротном, ништа се не дешава.

Међутим! Током протеклих 7 година, Георгију је на „Фејсбуку“ забрањено на десетине постова, али ни један на „Телеграму“. Изненађујуће, у „корпици“ можете назвати Афроафриканца страшном речју која почиње на слово „н“, прихваћеном у руском језику, а такође користити ужасне речи које почињу на слово „п“ у односу на некога ко је од вас позајмио новац и не враћа га. Као резултат свега тога, Дуров је сад оптужен за саучесништво у педофилији, тероризму, прању новца – и сасвим је логично ако томе додају и планове за убиство Макрона. Зашто не, једном је то неко рекао на „Телеграму“, а Дуров је то пропустио, што значи да је и он саучесник. Иначе, и фашисти и терористи спокојно праве групе на „Фејсбуку“. Превараната који покушавају да људима отму новац тамо је тушта и тма. Али Цукерберга нико не хапси. Он, ако је потребно, специјалним службама предаје све кодове, да би се преписка могла прочитати, и у Фб-месинџеру и у „Whatsapp“-у.

Наравно, ионако је одавно јасно да никакве слободе нема. Свака држава на свету је полицијска држава. Дуров је одбио да преда шифре специјалним службама у Русији, морао је да оде, али до робије није стигао. У Француској је ухапшен одмах, без зезања. Потчини се, иначе ћеш добити двадесет годиница. И твојих 15 милијарди долара неће те спасити, као што нису спасили олигархе Фридмана и Авена, који су понизно доказали своју лојалност. Да, нису ишли у затвор, али им је новац одузет, иако су поштено пословали на Западу. Али кога је брига? Пошто си из Русије, значи да си лош. Дуров са својом гомилом пасоша (држављанство Француске, Руске Федерације, УАЕ, Сент Китса и Невиса) првенствено је Рус. Јасно је да ће наша државна пропаганда то искористити да се промовише: на Западу су опет поступили као последње сероње. Још један доказ да руски бизнисмени треба да се врате у Русију и донесу новац назад. У супротном, пре или касније ће их шчепати за вилицу.

Не знам да ли да ми буде жао Дурова. Сећам се његових јебених поступака, попут бацања петохиљадарки са балкона на Невском (људи су почели да се туку за новчанице). То је забављало човека који је са 27 година полудео од количине новца коју је имао. Француски истражитељи потврђују прву верзију – кад је Дуров одлетео у Француску, он је, срећом, био уверен у своју некажњивост. Није он било ко, већ милијардер, звезда, боема. Ако је ово тачно, онда је са коментарима о његовом нивоу самопоштовања завршено. А ако је све озбиљно, и он не преда шифроване кодове (али ће га притиснути, и даће – лако се зајебавати на слободи, а у ћелији некако баш и не), мислим да ће га разменити. И остаће да живи у Русији, одакле је таквом брзином збрисао 2014. године.

Запад је још једном показао да је његова слобода јефтино срање.

Међутим, и раније је мало ко у то сумњао.

Извор:
ИСКРА