Мађарска влада спремна је да обезбеди бесплатне карте у једном правцу до Брисела за мигранте и тражиоце азила који покушавају да уђу у ЕУ

orban

Мађарска антиимиграциона влада спремна је да обезбеди бесплатне карте у једном правцу до Брисела за мигранте и тражиоце азила који покушавају да уђу у Европску унију, рекао је у четвртак један министар реагујући на високе новчане казне недавно изречене тој земљи због њене рестриктивне политике азила.

Говорећи на конференцији за новинаре у Будимпешти, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, критиковао је јунску одлуку Европског суда правде којом је Мађарској наложено да плати казну од 200 милиона евра због упорног кршења правила блока о азилу, и додатних милион евра дневно док своје политике не усклади са правом ЕУ.

„Брисел жели да нас по сваку цену натера да пустимо мигранте“, рекао је Гуљас, мислећи на седиште ЕУ у Белгији.

Он је рекао да ће, ако ЕУ настави да намеће Мађарској прописе који „не омогућавају задржавање миграната на граници“, његова земља сваком мигранту понудити „бесплатан превоз до Брисела“.

Мађарска антиимигрантска влада заузела је тврд став према људима који улазе у земљу откако је више од милион људи ушло у Европу 2015. године, већина њих бежећи од сукоба у Сирији. Државне ограде заштићене су жилет жицом на њеним јужним границама са Србијом и Хрватском и пар транзитних зона за задржавање тражилаца азила на граници са Србијом. Те транзитне зоне су од тада затворене.

Међутим, ЕУ је довела у питање необично ригидан систем азила у Мађарској и затражила од највишег суда блока да казни Будимпешту јер је присиљавала људе који траже међународну заштиту да путују у амбасаде у Србији или Украјини да би поднели захтев за дозволу за путовање, што представља кршење правила ЕУ која обавезују да све земље чланице имају заједничке процедуре за давање азила.

Орбан који је доследно у сукобу са ЕУ, раније је обећао да Мађарска неће мењати своју политику миграција и азила без обзира на било какве пресуде Европског суда правде.

Гуљаш је у четвртак осудио казне које је Мађарска добила због свог система азила: „Мађарска не жели да плаћа ову дневну казну на неодређено време, па ћемо омогућити људима да уђу ако желе и понудићемо им карту у једном правцу у Брисел“.

„Ако Брисел жели мигранте, онда их може и имати“, наставио је он.

Претња Мађарске да ће транспортовати мигранте у Брисел одражава сличне потезе републиканских гувернера у Сједињеним Државама, који су од 2022. аутобусима или авионима превозили имигранте без докумената у демократска упоришта попут Њујорка, Лос Анђелеса и Чикага у знак протеста против федералних процедура за азил.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА