Естонска православна црква из свог имена уклонила помињање Московске патријаршије

sabor-estonske ppravoslavne crkve

Измијењено је име цркве у „Естонска православна црква“, према Томосу патријарха Алексеја Другог, каже се у саопштењу 

Естонска православна црква усвојила је нову верзију устава у којој је уклоњено помињање Московске патријаршије.

„Сабор је усвојио нови устав цркве, у ком се утврђује самосталност у црквеноадминистративним, црквенопривредним, црквенопросветним и црквенограђанским пословима. Измијењено је и име цркве у ’Естонска православна цркваʻ, према Томосу патријарха Алексеја Другог, каже се у саопштењу објављеном на званичној интернет страници. Напомиње се и да је одобрено „Синоду да води преговарачки процес с државом“.

Према наводима странице Postimees, из текста Устава уклоњено је помињање Московске патријаршије, без даљих крупнијих измјена, при чему страница истиче да то ни на који начин не утиче на статус ЕПЦ.

Скупштина Естоније прогласила је 6. маја 2024. Руску православну цркву установом која подржава Специјалну војну операцију Русије у Украјини. Министар спољних послова Естоније Лаури Ланеметс 16. маја је изјавио да очекује прекид односа између ЕПЦ и РПЦ, као и да ЕПЦ прогласи дјеловање РПЦ за јерес. Предсједник синодског одјељења Московске патријаршије за односе Цркве с друштвом и медијима Владимир Легојда реаговао је изјавом да МСП Естоније има намјеру да уништи Естонску православну цркву Московске патријаршије и вјернике натјера да прихвате јурисдикцију Константинопољске патријаршије.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ