„Змије Панагије“ поново на Кефалонији

zmije-ikona-kefalonija

Змије Панагије су се и ове године појавиле на грчком острву Кефалонија за празник Преображења Христовог. Хиљаде верних ходочасника долазе сваке године на то острво да виде змије Панагије, које као да се појављују ниоткуда и поново нестају после празника. Црно-беле змије имају знак крста на својим баршунастим главама, а језици су им у облику крста.

„Змије Панагије“ поново су се појавиле у селима грчког острва Кефалонија. Сваке године, од новокалендарског празника Преображења Господњег до празника Успења Пресвете Богородице, тајанствене змије се појављују у селима Маркопуло и Агринија, где се и налазе капеле посвећене Успењу Пресвете Богородице.

Стотине и хиљаде верних ходочасника хрле у села сваке године да виде Змије Панагије, које као да се појављују ниоткуда и поново нестају после празника. Црно-беле змије имају знак крста на својим баршунастим главама, а језици су им у облику крста.

Овдашњи верници сведоче да су змије топлокрвне, што није познато на било ком другом месту на свету. Змије пузе по црквама, а посебно око икона Богородице. Многи су сведочили да када су се дотакли змија, били су исцељени и од неизлечивих болести.

Како преноси Ресурсни центар Мистагоги, позивајући се на грчке медије, две змије су се појавиле у Агринији на празник Преображења, 6. августа, а три у Маркопулу 8. августа.

Црква Успења Господњег у Маркополуу подигнута је на рушевинама старог манастира, кога су давне 1705. године напали гусари. Монахиње су се усрдно молили Богородици за заштиту. Многи сматрају да су њихове молитве услишене, јер кад су гусари ушли у село, дочекало их је мноштво змија које су биле по зидовима, иконама, поду… Од тог догађаја се ове змије враћају у село сваке године, осим 1940. године, када је Грчка ушла у Други светски рат, и 1953. године, када се догодио разорни земљотрес на Кефалонији. Стога се верује да је злокобно ако се змије не појаве.

Извор:
ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ