Посланик Душан Радосављевић: Продато свега 15 одсто земљишта у Јадру – људи ће животима бранити имовину

radosavljevic-dusan

Села Горње Недељице, Слатина и Брезјак заједно имају 380 домаћинстава. Продато је пре три-четири године само 50 домаћинстава, то је 15 одсто. Више нико није продао, и поред притисака

Доносимо изводе из разговора са замеником председника ПОКС-а и народним послаником Душаном Радосављевићем у емисији Политбиро на РТВ Војводина 2. 8. 2024.

Што се тиче теме литијума, ја сам једини народни посланик на том простору, из Мачве, Јадра. Много је у јавном мњењу изговорено нетачних ствари, типа: „нема тамо ништа“, „тамо је све продато“, „тамо је све готово“ – није тачно. Простор где се планира рудник је простор атара три села – Горње Недељице, Слатина и Брезјак. Горње Недељице су највеће, са сто седамдесет домаћинстава, а заједно сва три села имају триста осамдесет. Продато је пре три-четири године само педесет. То је петнаест одсто. Више нико није продао – и поред силних притисака, то стоји тако како стоји.

Даље. Од потребних између пет стотина и шест стотина хектара земље, откупљено је само сто шездесет – за потребе рудника, окретница, управне зграде, доласка аутопута, јаловишта. Од тих између петсто или шестсто хектара купљено је сто шездесет, и ни ара више, и већ три-четири године нико ништа не продаје. На том простору људи у Горњим Недељицама и околини годишње произведу милион литара млека. Ту је и две стотине и тридесет ученика. То је српска Тоскана, то је прелепо. И хоћу да Вам кажем: сви ти људи који живе тамо – нико мрднути неће, и сви ће животима бранити своју имовину. Тачка.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ