Пентагон послао све носаче авиона на Блиски Исток – Израелски обавештајци: Иран спрема напад у наредна два дана

nosac-aviona

Ударна група америчких носача авиона хитно је пребачена на Блиски исток пошто израелски обавештајци сугеришу да ће Иран покренути напад у наредних неколико дана.

Амерички министар одбране Лојд Остин послао је подморницу са навођеним пројектилима за Блиски исток и поручује ударној групи носача авиона УСС Абрахам Линколн да брже отплови у ту област, саопштило је у недељу Министарство одбране.

Израелски обавештајци сада верују да би напад могао доћи у наредна два дана и пре преговора о таоцима у Гази и споразуму о прекиду ватре планираних за четвртак, што би потенцијално могло да угрози преговоре.

Мејл онлајн извештава: Овај потез је уследио само неколико сати након што је Остин разговарао са израелским министром одбране Јоавом Галантом, саопштио је генерал-мајор Пат Рајдер, секретар за штампу Пентагона.

Током тог разговора, Галлант је рекао Остину да иранске војне припреме сугеришу да се земља спрема за напад великих размера у знак одмазде за убиство Исмаила Ханија – политичког лидера Хамаса , преноси Аxиос.

Његово убиство, као и убиство Хезболаховог вишег војног команданта Фуада Шукра од стране Израела у нападу на Бејрут, подстакли су забринутост за већи рат на Блиском истоку.

Остин је потом поновио америчку посвећеност да „предузме све могуће кораке да одбрани Израел и приметио јачање положаја и способности америчке војне силе широм Блиског истока у светлу ескалације регионалних тензија“, рекао је Рајдер.

Линколн, који је већ био стациониран у азијско-пацифичком региону, већ је био распоређен у региону да замени ударну групу носача авиона УСС Теодор Рузвелт, која би требало да крене кући са Блиског истока.

Остин је прошле недеље рекао да ће Линколн – који ради са стелт борбеним авионима Ф-35Ц, као и неколико разарача – стићи у регион до краја месеца.

Нејасно је колико би Линколн брже стигао.

У међувремену, USS Georgia, подморница на нуклеарни погон наоружана крстарећим пројектилима, последњих дана делује у Средоземном мору, наводи морнарица.

Ретко је да САД најављују таква кретања бродова, али званичници су се припремали за ирански напад на Израел као одмазду за убиство Хамасовог политичког лидера у Техерану.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА