Одређен затвор тројици активиста; Завршене блокаде Владе Србије

 

Велики протест против рударења литијума, “Рио Тинта” и пројекта „Јадар“ почeo je синоћ у 19 часова у Београду. Грађани су се под паролом “Рудника неће бити” окупили на Теразијама, а протест је након јутрошње акције полиције и хапшења активиста ушао у други дан. Пратите дешавања уживо на сајту и Јутјуб каналу „Србин инфо“.

22:10
Адвокат Бранко Ивковић пуштен да се брани са слободе
Адвокат Бранко Ивковић пуштен је да се брани са слободе. Ивковић је пуштен на слободу након саслушања које је почело око 20 часова, а својим суграђанима испред тужилаштва у Ваљеву кратко је поручио: „Рудника неће бити“.

20:47
Драган Симовић пуштен после саслушања
Еколошки активиста Драган Симовић из Средње Добриње пуштен је после саслушања у полицији, сазнаје Н1.

Симовић је раније у току дана позван на информативни разговор због учешћа у протесту еколошких организација.

20:45
Крај блокаде код Владе Србије
После два сата организације „Свице“ и „Не дамо Јадар“ прогласиле су крај двочасовне блокаде раскрснице Улица Кнеза Милоса и Немањине.

20:42
Чачани се окупили код споменика Степе Степановића
Неколико десетина Чачана окупило се вечерас око 19:30 часова са захтевом да се одмах ослободе сви ухапшени активисти.

Они кажу да власт тренира строгоћу над недужним народом и хоће по сваку цену да прогура пројекат ‘Јадар’.

20:37
Ваљевци се окупили испред тужилаштва

Грађани Ваљева окупили су се испред тужилаштва у овом граду у знак протеста, а након информације да је ухапшен њихов суграђанин, адвокат и један од организатора протеста против копања литијума у Ваљеву Бранко Ивковић.

19:54
Прекршајни суд: Ухапшени активисти имају право жалбе
Председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић изјавила је данас да је активистима, приведеним јутрос после блокаде железничке станице „Београд центар“, одређена казна затвора по Закону о јавном реду и миру и да они имају право жалбе.

19:21
Грађани се окупљају и у Пожеги
Пожежани су почели спонтано да се окупљају од 18 часова на самом улазу у Пожегу.

Намера је била да се блокира магистрала и пруга Београд-Бар, али се након привођења Драгана Симовића планирају промене.

На лицу места налазе се полицијске снаге.

19:06
„Активисти осуђени због вређања и напада на новинарку Информера“
Активисти који су добили казне од по 30 и 40 дана затвора осуђени су због вређања и напада на новинарку Информера, рекао је Златко Кокановић за Н1.

Кокановић је додао да активисти осуђени зато што су се везали за пругу, већ да им се на терет ставља дело вређање и напад на новинарку Информера, што је раније навео и адвокат осуђених.

18:47
У Ваљеву окупљање у 20 испред тужилаштва
Један од оснивача „Ваљевског покрета отпора“ и један од организатора протеста против копања литијума у Ваљеву адвокат Бранко Ивковић ухапшен је данас, а сви грађани позвани су да се у 20 часова окупе испред тужилаштва у овом граду, када ће Ивковић давати исказ.

18:36
Кокановић: Ухашени и Бранко Ивковић и Драган Симовић
Кокановић је навео да је поред тројице активиста који су ухапшени на блокадама у Београду, у Ваљеву ухапшен и адвокат и један од организатора протеста против копања литијума у Ваљеву адвокат Бранко Ивковић.

Ухапшен је и председник Удружења грађана “Заштитимо Добрињу и околину” Драган Симовић, навео је Кокановић и поручио да ће се са захтевима протеста ићи до краја.

18:22
Блокиран саобраћај испред Владе
Управо је блокирана раскрсница Кнеза Милоша и Немањине и саобраћај у овом делу је у потуности обустављен.

Представник организације „Не дамо Јадар“ Златко Кокановић потврдио је данас да су тројица активиста после синоћног протеста осуђени на 40 и 30 дана затвора због ометања јавног реда и мира и позвао грађане да се вечерас у 18 сати масовно окупе у Немањиној улици испред зграде Владе Србије.

„Народе, у 18 часова раскрсница код Владе Србије, морамо се скупити у што већем броју. Ово је Северна Кореја“, рекао је Кокановић.

Он је оценио да је пресуда активистима политичка.

„Ово очигледно није судија донео пресуду, неко је одозго издао пресуду, а они су само фигуре које извршавају туђа наређења“, рекао је Кокановић за ФоНет.

Глумица Јелена Ступљанин позвала је грађане да „изађу напоље“.

Активискиња Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) Љиљана Браловић поручила је како је „битно да се подрже деца, јер су то могла бити свачија деца“.

16:02
Група грађана кренула ка згради Владе

Више десетина грађана које су протестовали испред зграде полицијске управе Београд кренуло је улицом Деспота Стефана ка згради владе у Немањиној саобраћај у смеру ка центру града је блокиран

 

15:55
Одређен притвор за ухапшене активисте!

Адвокат Александар Петровић који заступа ухапшене активисте, изашао је испред ПУ 29. новембар и обавестио окупљене грађане о исходу саслушања.

Како је истакао за Нова.рс, једном од активиста пресуђена је казна од 40 дана затвора, док су друга двојица добила по 30 дана затвора. То је изазвало велико незадовољство грађана и скандирање.

„Иван Бијелић осуђен је на 40 дана, Никола Ристић и Јевђеније Димитријевић на 30 дана, а ставља им се на терет прекршај ометање јавног реда и мира. Пресуду је донео судија Прекршајног суда Горан Милутиновић“, истакао је адвокат.

14:02
„Ухапсите Вучића, ухапсите Дачића, идите на Косово“

Стотинак активиста и даље је испред улаза број два полицијске управе Београд где траже пуштање на слободу активиста који су ухапшени због блокаде железничког саобраћаја. Грађани певају песме, а повремено скандирају: „Ухапсите Вучића, ухапсите Дачића, идите на Косово“. Грађани машу у српским заставама и за сада је све мирно.

13:41
Полицијска марица покушала да изађе на капију

Полицијска марица је покушала да изађе на капију, али су грађани одмах пришли, неки су легли, неки су стајали и на тај начин блокирали пролаз. Марица се онда вратила на своје паркинг место, а грађани су аплаудирали.

13:07
Кокановић испред 29. новембра: Пробијају законске рокове за задржавање

Златко Кокановић тренутно се, са осталим демонстрантима и активистима, налази испред ПУ 29. новембар где се налазе ухапшени активисти. Каже да је полиција пробила све законске рокове задржавања и да ће, ако одреде притвор, позвати ширу јавност да се придружи даљим демонстрацијама.

12:36
Полиција тражи да се окупљени сколне, они скандирају: „Пустите их напоље“

Управо је изасао полицијски службеник и замолио све окупљене да се склоне са капије како би полицајци могли да изадју уколико имаји хитну интервенцију. Али окупљени негодују, вичу „Пустите их напоље“. Полицајац каже да уколико се не помере, мораће да примене друге мере. Изашла је поново жена из полиције и преговара са Златком Кокановићем.

Вучићев саучесник Дачић: Приведено је укупно 14 особа

„Приведено је укупно 14 лица због постојања основане сумње да су извршили кривична дела, полиција ради на идентификацији и других лица и биће поднете кривичне и прекршење пријаве за све починиоце. Више од 2.000 полицајаца ангажовано, ни пендрек није употребљен“, рекао је данас министар полиције Ивица Дачић.

11:44
Окупљени позивају све грађане: Дођите!

Окупљени испред полицијске станице позивају све грађане да дођу овде и да им помогну да ослободе њихове саборце како би наставили борбу за сву децу.

11:41
Грађани кампују испред полицијске станице

Грађани се налазе испред полицијске станице. Они се буне јер им нико не износи информације о ухапшеним активистима, а онда су сазнали да је председник Александар Вучић говори уживо на ТВ-у и да за њих тренутно нема времена. Због тога су одлучили да кампују испред самог улаза у станицу, раширили су ћебад, простирке и сели.

10.45

Окупљени активисти у Пионирском парку су се упутили у полицијску станицу „29. новембар“, након што су добили информације да се тамо налазе њихови саборци.

10:15
Кокановић: Бићемо овде све док полиција не пусти наше активисте

„Окупили су се овде и биће овде све док полиција не пусти наше активисте. Наши активисти су у полицијској станици, чујемо се да се понашају према њима дрско и безобразно. Овде смо док се наше колеге не ослободе. Они нису дивљаци“, рекао је данас један од организатора Златко Кокановић.

10:13
Пионирски парк: Грађани понели душеке, ћебад и заставе

Око 30 грађана налази се у Пионирском парку од јутрос, јавља репортерка Нова.рс са лица места. Они су у Пионирски парк дошли након што их је полиција протерала сам железничке станице Нови Београд и Прокоп јутрос око 6 сати. Грађани су понели душеке и ћебад, као и заставе Србије и транспаренте са натписима „Не дамо Јадар“ и „Знамо да не дамо“.

09:35
Весић прети тужбама, Дачић пријавама за нарушавање јавног реда

„Против организатора ће се поднети пријаве, односно тужбе за нанесене штете, јер неко то мора да плати. Тај неко ко одлучује да блокира жељезничку станицу, он је нанео штету свим грађанима Србије, нанео штету буџету Србије и та штета мора да се плати“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нагласио је Весић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић навео је да ће бити поднете прекршајне и кривичне пријаве за нарушавање јавног реда и мира и кршење закона.

06:30

Јаке полицијске снаге су опколиле демонстранте и на железничкој станици Нови Београд и потискују их са локације.

06:22

Кокановић зове народ да им се придружи на железничкој станици Нови Београд

Јаке снаге жандармерије су потиснуле демонстранте са станице Прокоп, али се део народа са Златком Кокановићем и даље налази на железничкој станици Нови Београд.

Кокановић је позвао све који могу да дођу да помогну и масовношћу не дозволе режимској полицији да потисне демонстранте и на Новом Београду.

06:04

Како су организатори саопштили Дејану Петру Златановићу, полиција је ухапсила тројицу активиста против Рио Тинта: Николу Ристића, Ивана Бјелића, Јевђенија Димитријевића.

Демонстранти су потиснути ван железничке станице Прокоп. Све време узвикују пароле против Рио Тинта и режима.

05:31

Јаке полицијске снаге стигле, народ пркосно пева родољубиве песме

Режим Александра Вучића је на голорук народ, углавном младе људе у 5 часова и 30 минута послао јаке снаге Специјалне антитерористичке јединице на железничку станицу Прокоп. Маскиране, јаке снаге су створиле кордон.

Полицијске снаге потискују народ са пруге – унутар железничке станице Прокоп. Пратите дешавања уживо на нашем Јутјуб линку испод.

00:24
Иван Бјелић: Нису случајно ови простори одабрани за блокаду

Еколошки активиста Иван Бјелић рекао је да људи из Горњих Недељица нису случајно одабрали ове просторе, јер постоје само два начина да они који би желели да растуре протесте могли да до те тачке допру.

„Молим вас све да подигну руке они који остају овде. Да виде колико руку и барјака морају да скрше да би нас одавне померили“, рекао је он.

Бјелић се осврнуо на саопштење Ивице Дачића и рекао како су грађани пробали све институционалне механизме да до протеста не би дошло.

„Полиција ће бити одговорна за сваку ескалацију сукоба уколико Влада не усвоји закон о забрани експлоатације литијума и бора у року од 40 дана“, подсетио је он на захтев народа који је поднет на Видовдан.

Он је рекао да полиција неће изаћи на пругу, јер ризикује озбиљне повреде и свих присутних, и њих саме.

Замолио је медије да дођу и увере се да имају само један захтев – забрану експлоатације – а грађане да им се придруже и донесеу воду.

00:21
Ауто се залетео у демонстранте на ауто-путу

На аутопуту код Сава центра аутомобил се залетео у групу младих који су блокирали аутопут.

Мене и пријатеља је аутомобил носио на хауби, док нисмо пали, једном дечку је поломљена нога, чекамо Хитну, рекла је једна од учесница, коју је аутомобил ударио.

23:54
Блокада ауто-пута и даље у току

У близини Сава центра, у тракама које воде ка Новом Београду, један аутомобил је пропуштен и великом брзином кретао се путем.

Наводи да је мало фалило да тај аутомобил удари некога.

Саобраћај на ауто-путу, наводи, блокирали су спонтано млади људи, и то у оба правца.

„Ту смо, блокирамо ауто-пут, јер мислимо да је важно бокирати интернационалне путеве. Свима смо објаснили, и нашима и странцима шта је циљ. Пропуштен је један возач аутобуса из Бајине Баште који је радио цео дан, као и један човек који има аутистично дете“, објаснила је један девојка.

23:31
Штимац: Изашло је доста људи, то је референдум

Бивши кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац, говорећи о протесту против ископавања литијума у Србији, рекао је да је данашњи призор на Теразијама било изванредан, да је одзив био референдумски и да се ту брани Србија.

„Изашло је доста људи, порука је јасна. То је референдум и то они треба да знају. Мислим да не треба да се играју са народом. Народ је рекао своје“, казао је Штимац телевизији Н1.

Он је нагласио да народ не жели да упропасти екосистем и да већ постоји велико загађење ваздуха и свега.

„Још да буду и подземне воде, па знате сами какав је катастрофа. Не смемо то дозволити“, поручио је он.

23:19
Браловић: Држаћемо блокаду колико буде потребно

„Држаћемо блокаду колико год буде потребно, односно до усвајања нашег захтева. Ако нас полиција покупи, почеће блокада по целој Србији. Неће стати, ма шта се овде догодило“, рекла је Браловић за Н1.

22:55
Дачић: Поднећемо кривичне и прекршајне пријаве због нарушавања јавног реда

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је након завршетка протеста на Теразијама дошло до тешког нарушавања јавног реда и мира и кршења закона.

22:23
Блокирана и пруга на железничкој станици Нови Београд

Грађани су блокирали и пругу на железничкој станици Нови Београд.

22:22
Петковић: Остајемо до даљег

Небојша Петковић из Горњих Недељица, који се налази међу групом протестаната која је блокирала пругу у станици Нови Београд, за Н1 каже да ће на блокади на ужем делу пруге, где су два колосека, остати до даљег, односно до усвајања закона о забрани ископавања литијума.
Н1

„Полиција нас је данас упозорила да је ово кривично дело, ово што радимо и то је то. Пет минута су нас држали, није полиција већ БИА. Од сутра крећу блокаде по Србији на још три тачке за сад. И као што сам рекао, очекујем реакцију широм Србије. Да се свуда блокирају што пруге, што путеви, ко шта може“, рекао је он.

На питање да ли очекује реакцију власти, каже да после овог вечерашњег скупа и после вечерашње акције, заиста очекује да се уразуме.

22:21
Група грађана блокирала ауто-пут

22:11
Кокановић: Блокиране једине две железничке тачке у Београду, остаје се целу ноћ

Златко Кокановић рекао је за Н1 на Новом Београду да су Прокоп и ова станица изабрани као једине две тачке железничког саобраћаја у Београду.

„Рекли смо да нећемо малтретирати своје грађане. Иако један део људи путује возом, ипак их је мање. А од сутра имао три до пет тачака железничког саобраћаја на више места у Србији. Позивамо све организације да свако у свом месту где има кључну тачку, да је блокира. Србија мора да стане да би поново устала“, рекао је он, нагласивши да када се сви окупе, изаћи ће на шине.

Додао је да остаје на Новом Београду целу ноћ, а ако треба и седам дана.

Најављено је да од сутра крећу блокаде широм Србије!

21:31
Грађани ушли у железничку станицу Прокоп, блокирају пругу
Грађани су ушли у зграду железничке станице Прокоп и блокирали пругу, а блокаду су претходно најавили Железницама Србије.

21:29

Колона од десетак полицијских возила под ротацијом креће се у смеру ка Железничкој станици Нови Београд.

21:28
Блокирана Газела
Грађани који се крећу ка Прокопу и железничкој станици Нови Београд, блокирали су у потпуности Газелу.

21.25

Пратите дешавања уживо на протесту против Рио Тинта и литијума на новом уживо линку Јутјуб канала Србин инфо

21:02
Колона стигла до Газеле, једна на Прокоп, друга на Нови Београд

Почетак колоне стигао је до моста Газела, мада се велики број грађана и даље налази код Андрићевог венца, како нам јављају наши репортери.

„Једна колона иде на Прокоп, друга на Железничку станицу на Новом Београду. Поделите се у две колоне. Јавите свима уназад“, рекао је Златко Кокановић.

20:31
„Нећеш копати“ крај Андрићевог венца

Колона се креће Улицом краља Милана ка Улици кнеза Милоша, одакле ће се највероватније упутити ка Газели.

Један део људи кренуо је ка Народној скупштини, како би одаткле приступио Улици кнеза Милоша.

Грађани су гласно узвикивали „нећеш копати“ док су пролазили поред Андрићевог венца.

20:27
Ђорђевић: Покушавају да нас заварају да рудник није проблем за животну средину – то није тачно

Докторка Драгана Ђорђевић, чија је научна област процене ризика од људских активности на оштећење животне средине, поручила је да екологија није приоритет државе, те да је наука већ рекла да је најпогубнији начин експлоатације литијума из рудника,

„Експлоатација литијума се данас свугде обавља у пустињама и ненасељеним деловима планете, код нас би ово био први рудник у несељеном, плодном, водном, живом месту. Покушавају да нас заварају да је рудник подземни, дубок и да то није проблем за животну средину – то није тачно. Поред рудника би постојало и једно огромно постројење за прераду те руде, по свој прилици највеће на свету, а то значи да би и највише отпада генерисало. Тај отпад је већ означен као опасан отпад и то компанија зна. Причају нам да ће тај отпад сушити и такко носити до Штавице и тамо одлагати. Свима је јасно да то што се осуши може и да се накваси, да су те реке бујичне и да ће доћи до тога да отпад полако клизи низбрдо. Једину бригу коју имају јесте да им то не затрпа постројење“, навела је докторка Ђорђевић.

20:27

Наставак уживо преноса протеста пратите на линку испод, а на линку код сатнице 19:40 можете видети досадашњи део протеста.

20:16

Кокановић позвао окупљене да крену ка Газели

Активиста „Не дамо Јадар“ Златко Кокановић позвао је грађане да крену ка Газели одакле ће кренути у две колоне. Они ће у наставку предводити ове протесте.

Он је замолио све да брину о својој безбедности и да је циљ да се вечерас брани Србија.

„Јуче, када сам кренуо поздравио сам се са децом, женом и мајком и рекао вратићу се, или овако или онако и нећу вас изневерити. Иако имамо притиске од ове власти већ пет година, а последњих 50 дана нам цртају мету на челу, и то сами врх ове власти на челу са председником, премијером, председницом Народне скупштине Аном Брнабић и целом Владом који рекламирају пројекат Јадар на својим Инстаграм профилима, а нас обичан народ називају издајницима“, рекао је Кокановић на почетку свог говора.

20:06
Ђорђевић: Експлоатација литијума се обавља у пустињама. Ово би био први и једини рудник у насељеном, плодном, водном, живом месту

Професорка Хемијског факултета Драгана Ђорђевић подсетила је грађане да је наша рудна рента најнижа, да је радна снага јефтина, мала брига о животној средини, те да је то разлог зашто компаније хоће да отварају руднике код нас – јер ће им профит бити висок.

19:58
Бојковић: Изгледа да се од нас крије са смо жртвовани као прљава депонија

Глумица Светлана Цеца Бојковић подсетила је окупљене на чланове Устава Републике Србије, нарочито члан 74. који каже да „свако има право на животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању“.

„Свако, а посебно Република Србија је одговоран за заштиту животне средине. Свако је дужан да чува и побољшава животну средину“, навела је члан Устава Бојковић и цитирала и члан 83. Устава који каже да се „предузетништво може ограничити законом ради заштите људи, животне средине, богатстава и заштите Србије“.

Глумица је истакла да је данашње окупљање чисто еколошко и да нема никакве политичке амбиције, али да власт окупљенима приписује да желе да изврше државни удар.

„Још 40 рудника је планирано и докази за то постоје у Бору, Мајданпеку, Жагубици, долини реке Млаве. И питајте људе како тамо живе? Шта ради компанија Данди на Хомољу, на брду Чока Ракита са 1.500 бушотина? Пре две године власт нас је преварила да је пројекат Јадар стављен ад ацта, сада је јасно да је то била само куповина времена и намера да се грађани умире пред изборе. Рио Тинто је наставио са својим бушотинама и испитивањем тла све ово време до поновног активирања пројекта Јадар“, истакла је Бојковић.

Она је навела да се од нас крије да смо жртвовани као нека прљава депонија или колонија.

„То нећемо дозволити. Зато смо овде данас да дигнемо свој глас. Не пристајемо на то и бранимо свој опстанак у својој земљи“, поручила је глумица.

19:40
Браловић: Оскар окупио све силе да докаже како смо ми издајници

„Да ли свирају Ролингстонси људи? Народе мој, помаже бог. Јављају ми из целог света како је Оскар окупио све силе да докаже како смо ми издајници и како кочимо развој Србије. И рођак Шолц, и тетка Урсула, и брат Путин, и рођаци из ЕУ и сва мафија се подигла да каже да нека сељанка из Праљана и неки сељак Златко из Јадра може да прода Србију. Личимо ли ми вама људи на издајнике“, упитала је Љиљана Браловић из СЕОС-а.

Она је рекла и да цео дан са „свих националних телевизија поручују др Смрт, Оскар и човек познат као Теткин стан“.

„Замислите да ће они да брину о народу. Они ће да брину о народу. Ваљда да брину онако као о народу на Косову, где их више нема… Запамтили сте да ону чувену реченицу да неће жртвовати више људи него што је првобитно било планирано. Потпуно исту реченицу је Вучић изговорио владици Сави Дечанском да не може да жртвују Србе са севера због шачице са југа. Сви су жртвовани. Данас су жртвовани из Бора и Мајданпека, сутра сте ви“, каже Браловић.

Она је истакла и да је ово време страдања, те да су нам „три омче ставили око врата“ – једну стране корпорације, другу амбасадори на челу са Хилом, а трећу картел који их је довео ту.

„Годинама раде на томе да нас заваде. Толико је мржње посејао. Али ми неотровани имамо оружје, ми смо оружје, ми смо ти. Србија је наша земља, немају тапију на нашу земљу“, поручила је Браловић.

19:34

Народ и даље пристиже у центар града, иако физички више не може ни да се приђе Теразијама и околним улицама. Већ сада је сигурно присутно између сто и двеста хиљада људи.

19:26
Јелена Ступљанин: Патриотизам је борба за чисту земљу која храни све нас

Глумица Јелена Ступљанин на почетку протеста рекла је да је прави патриотизам борба за чист ваздух, за чисту воду, за чисту земљу која храни све нас у Србији.

„Ми смо ушушкани у конформизам који имају велики градови. Купујемо воће и поврће у продавници. Али не смемо заборавити да неко тамо обрађује своје њиве, да бисмо имали храну. Ти људи суштински живе од природе“, казала је она.

19:00
Огроман број грађана на Теразијама

Како се види на снимцима из ваздуха, на Теразијама се већ сада окупио огроман број грађана.

18:34
„Доста смо пили лажи, време је да попијете робију“

Грађани су развили велики транспарент „Доста смо пили лажи, време је да попијете робију“. Окупљени носе и транспаренте „Даље неће моћи“, „Рудника неће бити“, „Српска сељачка буна“.

18:18
Обустављен саобраћај на Теразијама

Саобраћај на Теразијама је обустављен, а хиљаде људи је већ у центру Београда, полиција преусмерава возила.

Окупљени грађани узвикују: „Рио Тинто неће копати“.

18:07
На протест стигао и певач Топалко

Како јавља репортерка Нова.рс, на скуп су већ стигли певач Милан Топаловић Топалко и глумица Јелена Ступљанин.

Стигли су и један од организатора протеста Златко Кокановић и Небојша Петковић из Не дамо Јадар, као и народни посланик Александар Јовановић Ћута.

17:52
Више стотина људи окупило се на Теразијама

17:48
Бројне познате личности позвале на скуп против копања литијума
Бројне познате личности позивају на велики скуп у Београду против Рио Тинта и копања литијума. Глумица и активисткиња Бојана Новаковић рекла је за наш портал да „не види ни један резон да грађани не дођу на протест“.

„Нико не може да каже да је против здраве животне средине у овој земљи. Сви смо повезани са плодном земљом, са нашим рекама, водама, ваздухом, сви морамо да удишемо исти ваздух и хоћемо да пијемо чисту воду“, истакла је Новаковић.

На протесте су позвали и професорка Економског факултета Даница Поповић, судија Миодраг Мајић, певач Милан Топаловић Топалко, кошаркашки тренер Душко Вујошевић и фронтмен Партибрејкерса Зоран Костић Цане.

17:33
На протест против Рио Тинта долазе и мештани Горњих Недељица
На протест у Београду долазе и становници Горњих Недељица, и то након што је истекао рок од 40 дана који су еколошки активисти дали Влади Србије да усвоји закон којим ће бити забрањено ископавање литијума и бора.

Мештани Горњих Недељица истакли су да желе да одбране своја имања и да неће дозволити било какав рудник у свом месту.

17:28
Шта после протеста
Организатори нису желели да износе детаље окупљања нити шта ће предложити после протеста. Једино је Небојша Петковић из удружења „Не дамо Јадар“ био одређенији када је неколико дана раније најавио да ће се од суботе кренути у блокаде, али није открио које тачке ће бити блокиране.

„Нека људи дођу на протест и на крају ко буде спреман да учествује у ономе што планирамо, нека крене за нама, а ко не буде био спреман, нека иде кући. После протеста ћемо кренути у блокаде и на протесту ћемо рећи које су тачке у питању… Дакле, биће говора и биће шетње, али до тачака које ћемо блокирати“, изјавио је Петковић у Дневнику ТВ Нова.

Један од организатора Златко Кокановић пред протест у Београду потврдио је да ће се након завршених говора кренути у шетњу.

„Из протеста ћемо кренути у шетњу, мада смо рекли да нећемо шетати, али крећемо у шетњу само до одредишта где треба да се ураде блокаде. За сутра имамо најављених три до пет локација потврђених на територији Србије, тако да очекујемо од понедељка да то се прошири на целу земљу“, рекао је Кокановић наводећи да ће вечерас открити све детаља.

17:22
Ко ће говорити на протесту
На протесту би требало да буде пет говорника, а позвани су да дођу и политичари, али без страначких обележја.

Конференсије скупа биће глумица Јелена Ступљанин, а окупљенима ће се обратити Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), глумица Светлана Цеца Бојковић и научна сарадница Института за хемију Драгана Ђорђевић.

Планирано је да се последњи на бину попне Златко Кокановић, активиста удружења „Не дамо Јадар“, који ће грађане у 20 сати обавестити шта даље.

Србин.инфо прати дешавања уживо са Теразија, након „загревања за протест“ у студију, где су говорили шта ће се дешавати еколошки активиста Никола Коља Крстић из покрета „Тврђава“ и др инж. Мирослав Паровић као представници леве и десне Србије  – помирене у један фронт против копања литијума.

Извор:
СРБИН ИНФО