Јосиповић: Очекујем да Срби прихвате значај „Олује“ за нашу слободу

HRVATSKA EU PROSLAVA

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да очекује да и Срби са разумевањем прихвате значај „Олује“ за слободу хрватске државе.
„Чињеница о страдању већег броја Срба у тој акцији даје српској страни право на другачији поглед. Иако ћемо се, вероватно, морати примирити са тим да на неке историјске догађаје гледамо различито, очекујем и да Срби с разумевањем прихвате значај “Олује“ за слободу хрватске државе.. С друге стране, Хрватска треба с дужним пијететом да се односи према свим жртвама, да казни злочине и да свима који желе да се врате то и омогући“, поручио је хрватски председник.

„Предстојећу посету Београду видим више као нови импулс него као нови почетак. Када имамо у виду тешку прошлост и недавни рат, уназад три-четири године многа су се питања покренула, односи су се отопили…“, рекао је Јосиповић у интервјуу за сутрашње „Новости“.

Он је казао да Србију и Хрватску „највише оптерећује прошлост – ратна сарадња, судбина несталих, избеглице, сукцесија бивше државе, стамбено збрињавање, пензије из доба рата…“. „Лично, мислим да би поједина питања могли брзо да решимо, али у добросуседској атмосфери то не би требало да буде превелики терет“, рекао је шеф хрватске државе.

Он је напоменуо да Србија и Хрватска имају још много отворених питања од велике важности за наше државе и грађане, пре свих „проблем несталих особа, њих око 1.700, отето културно благо које Србија још није вратила, питање избеглица, Срба из Хрватске, али и Хрвата из Србије, бројне имовинске проблеме…“.

„Ту је и сукцесија бивше Југославије, као и питање границе на Дунаву. Уз то, морамо да унапредимо сарадњу у економији, прогону ратних злочина и у борби против организованог криминала“, подсетио је Јосиповић.

Јосиповић каже да у Хрватској није било резерви према Николићу и да су први сусрети с председником Србије охрабрујући.

На питање да ли планове за даље развијање односа са Србијом, може да поквари долазећа годишњица „Олује“, коју Београд и Загреб гледају различитим диоптријама, Јосиповић је одговорио да се нада да неће јер је за „Хрватску “Олуја“ била нужна ослободилачка акција којом је завршен рат“ и без те војно-полицијске акције „Хрватска не би била слободна и независна“.

Јосиповић је казао да би волео да преговори ЕУ са Србијом почну што пре и да се „што скорије заврше“ и истиче да искуство Хрватске говори да се „напор исплати“.

„Има много сличности између наших друштава и сигурно је да ће наша искуства бити корисна за Србију. Спремни смо да пружимо сву помоћ, не само Београду, већ и другим комшијама, и да наша искуства поделимо са њима“, рекао је председник Хрватске.
Пресонлајн