Зеленски се спрема да укине канонску УПЦ и њене парохије преда Фанару

kijev

Канцеларија председника Украјине, заједно са Цариградском патријаршијом, спрема се да региструје Украјинску православну цркву Константинопољске патријаршије, у коју ће, према њиховим плановима, бити укључена и канонска Украјинска православна црква Московске патријаршије, након њене потпуне забране.

„У Украјини ће бити створена, тачније регистрована нова црква – УПЦ КП (само немојте мислити да је то Кијевска патријаршија) УКРАЈИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА КОНСТАНТИНОПОЉСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ! Ова црква, тачније егзархија (филијала) Цариградске патријаршије, по плану Истанбулског фанара и администрације нашег председника, треба да прихвати свештенство и парохије УПЦ након њене забране“, саопштио је украјински политичар и активиста Игор Мосијчук, преноси Савез православних новинара.

За забрану УПЦ, у договору са кијевским властима, гласаће се на првом пленарном заседању Врховне раде. После чега ће, наводно, украјинске власти понудити свештенству и верницима УПЦ да пређу у ову структуру, након што нису успели да приморају УПЦ да се директно уједини са украјинским расколницима које представља „Православна црква Украјине“.

Канцеларија Владимира Зеленског се нада да ће успети да гурне вернике у наручје Фанара. Истина, са канонске тачке гледишта, ово мало шта мења, пошто фанариоти служе заједно са расколницима.

Извор:
СПУТЊИК