Благотворно вино и ракија – Лековити препарати

rakija-travaricaИако се у случају пробавних сметњи саветује избегавање алкохолних пића, домаће вино и ракија показали су свој веома позитиван учинак у случају горушице, наравно, уколико се користе у строго прописаним количинама.

Употреба белог вина: Да би се смањило лучење желудачне киселине, корисно је пити по 1 дл домаћег белог вина 3 пута дневно након јела. Терапију спроводити 10 дана.

Вино од пелина: Потопити 30 г пелина у 6 дл чистог алкохола или јаке домаће ракије и оставити да одстоји 24 сата. Након тога додати 1 литарбелог вина и оставити да одстоји 10 дана уз чешће мућкање, па процедити. Пити овај напитак 3 пута дневно пре јела по кашичицувина, а терапију спроводити 3 недеље, те направити паузу.

Употреба ракије: Уситнити 20-30 г корена линцуре и ставити у флашу. Уситњени корен прелити са 1 литром домаће ракије, умотати флашу у тамну хартију и оставити да се екстрактује око 2 недеље. У том периоду флашу чешће промућкати. Пије се по чашица ракије 20 минута пре јела, а с обзиром на то да је веома горка, може се разблажити водом.

НАРОДНИ ЛЕК