ЕКСКЛУЗИВНО Ово је Меморандум који је Србија потписала после састанка Вучић-Шолц

Beograd 19. jul 2024. Konferencija za novinare nakon odrzanog sastanka Aleksandra Vučića i nemačkog kamcelara Olafa Šolca Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Власт у Србији потписала је данас Меморандум о разумевању са Европском унијом о стратешком партнерству о одрживим сировинама. Документ је потписан након састанка немачког канцелара Олафа Шолца и председника Србије Александра Вучића. Портал Нова.рс ексклузивно доноси својим читаоцима садржај овог документа.

Садржај документа преносимо у целости:

Меморандум о разумевању између европске уније И републике србије о стратешком партнерству на одрживим сировинама, вредности батерија И електричних возила
(у даљем тексту: Република Србија), (у даљем тексту: Република Србија) ) уживају дубоку и дуготрајну везу као партнери, деле дубоку економску интеграцију и сарадњу кроз зону слободне трговине која је постепено успостављена Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП)

1. Меморандум о разумевању (у даљем тексту „МоУ“) има за циљ да развије обострано корисно стратешко партнерство о одрживим сировинама, ланцима вредности батерија и електричним возилима (у даљем тексту „ЕВс“), у складу са Новим планом раста за Западни Балкан 2, уз истовремено унапређење Интеграција Србије у јединствено тржиште ЕУ и даље јачање њене економске, социјалне и еколошке конвергенције са ЕУ чврсто заснованом на поштовању европских вредности и принципа. На основу Писма о намерама које су представници Владе Републике Србије и ЕУ (у даљем тексту: Стране) потписали 22. септембра 2023. године у Њујорку, стране су признале заједничку амбицију да ојачају и прошире своју сарадњу у критичне сировине и ланце вредности електричних возила, укључујући материјале, батерије, производњу и рециклажу.

Засноване на заједничкој потреби да се ухвати у коштац са климатским променама, следи зелена транзиција и да се обезбеди стабилно снабдевање одрживом енергијом, материјалима и технологијама које су инструменталне за очување конкурентности њихових економија, уз минимизирање утицаја на животну средину и повећање отпорности стратешких екосистема, „стране“ желе да успоставе стратешко партнерство, (у даљем тексту ‘Партнерство’) на одрживим сировинама, ланцима вредности батерија и електричним возилима како би ојачали и проширили сарадњу у овим секторима у складу са потребама страна и стандардима јединственог тржишта ЕУ.

Стране признају да је обезбеђивање одрживог снабдевања сировинама, посебно критичним сировинама (у даљем тексту „ЦРМс“) од суштинског значаја за промовисање зелене и дигиталне економске транзиције и представља фактор који омогућава декарбонизацију производње енергије, повезаности и мобилности.

Штавише, ЦРМ и друге сировине су у све већој потражњи у већини кључних индустријских екосистема

3. Стога је ублажавање могућих поремећаја у снабдевању сировинама кључно за очување глобалне конкурентности, развој отпорности наших индустрија, јачање јединственог тржишта ЕУ и привреде Србије. И Зелени договор ЕУ4 и Зелена агенда за западни Балкан 5 идентификују батерије као кључну технологију продора за прелазак на обновљиву енергију. Одрживо произведене батерије биће кључне за декарбонизацију транспортног и енергетског сектора, смањење емисије ЦО2 и стварање зеленог раста и висококвалитетних радних места.

Очекује се да ће глобална потражња за батеријама порасти до 20 пута у наредној деценији због веће пенетрације електричних возила и примене стационарних складишта енергије, као и индустријских и поморских апликација. Партнерство би требало да представља свеобухватан оквир, за будућност оријентисану и дугорочну сарадњу између страна, која ће додатно ојачати наше политичке односе и подстаћи дугорочни економски раст у Србији и ЕУ, подржати потражњу како у Србији тако и на јединственом тржишту ЕУ и доприносе настојањима Србије да се придружи ЕУ.

Договорено је и признато да сарадња у овом погледу, ако се успешно спроведе, може пружити прилику странама да успоставе безбедно, приступачно и одрживо снабдевање батеријама и електричним возилима, укључујући релевантне компоненте, на обострану корист, и да обезбеде важну платформа за стране да сарађују како би осигурале пуно поштовање људских права и примениле високе еколошке, друштвене стандарде и стандарде управљања и одрживе праксе дуж читавих ланаца вредности, укључујући и оне које проистичу из мултилатералних еколошких споразума, као што су Смернице ОЕЦД-а за мултинационална предузећа о одговорним за пословно понашање, посебно у вези са транспарентношћу, следљивошћу и дужном пажњом.

Као део еколошких разматрања, пажња ће бити посвећена обезбеђивању еколошки прихватљивог управљања отпадом за пројекте у свим фазама ланца вредности. Висок потенцијал Србије за сировине у комбинацији са амбициозном стратегијом за развој вертикално интегрисаног ланца вредности електричних возила у Србији, у складу са технолошком зрелошћу и стручношћу ЕУ у целом ланцу вредности сировина (истраживање, екстракција, прерада, производња и рециклажа) , и подржани географском близином, пружају солидну основу за партнерство. Партнерство ће бити инклузивно и окупљаће индустријске актере, пословна удружења и савезе, и друге заинтересоване стране да се ангажују у напорима везаним за партнерство посебно истраживањем пословних могућности и развојем индустријских пројеката дуж идентификованог ланца вредности.

Стране виде могућности за сарадњу у оквиру овог Меморандума у циљу:

– промовисања побољшане економске интеграције у јединствено тржиште ЕУ и економског раста обе стране, вођен одрживим сировинама и ланци вредности батерија, посебно у вези са индустријским екосистемом електричних возила, мапирањем ресурса, идентификовањем и заједничким развојем одрживих пројеката, олакшавањем пословних прилика и привлачењем приватних инвестиција;

– да подржи Србију у развоју домаћих и вертикално интегрисаних ланаца вредности батерија и електричних возила у складу са правилима и стандардима ЕУ;

– минимизирати утицаје на животну средину настојећи да примени висока правила и стандарде ЕУ, укључујући примену најбољих доступних техника, обезбеде користи за локалне заједнице, истовремено спречавајући појаву прекограничног загађења;

– олакшати усклађивање политике и регулаторног оквира и осигурати да прописи не стварају препреке одрживом развоју или снабдијевању ЕУ сировинама или електричним возилима, док истовремено осигуравају примјену међународно признатих принципа, смјерница и најбољих пракси у високи еколошки, друштвени и управљачки стандарди у ланцима вредности сировина и батерија;

– да би се олакшала ближа сарадња на истраживању и иновацијама дуж одговарајућих ланаца вредности;

– да идентификује и примени релевантне финансијске и инвестиционе инструменте за смањење ризика;

– да сарађује на развоју неопходних вештина за висококвалитетне послове и олакшава изградњу капацитета и компетенција за развој одрживих ланаца вредности сировина и батерија.

Стога је у интересу обе стране да наставе даље да изграђују позитивну и дугорочну сарадњу и интеграцију у оквиру програма партнерства и одговарајућих надлежности и пракси које се могу развити. Партнерство се заснива на Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП) који је ступио на снагу 1. септембра 2013. и оквиру приступних преговора и допринеће настојањима Србије да се придружи ЕУ.

Поред ССП-а, у последњих неколико година десио се низ значајних помака који су узети у обзир при изради овог партнерства, између осталог:

– Европска комисија и Влада Србије су 22. септембра 2023. године постигле политички договор (Писмо о намерама) да се отвори могућност ближе сарадње у областима ЦРМ-а и ЕВ6.

– Нови план раста за Западни Балкан (2023)7 – Закон ЕУ о кључним сировинама (2023 – ЦОМ предлог)

– Закон о нето нултој индустрији ЕУ (2023- ЦОМ предлог)

– Уредба ЕУ о батеријама (2023)10 – Регулатива ЕУ о захтјевима кружности за возила (2023 – ЦОМ приједлог)

– Комуникација Комисије: Индустријски план зеленог договора за нулту доб (2023)

– Комуникација Комисије РЕПовер (2022)

– Глобална капија ЕУ (2021)

– Зелена агенда за Западни Балкан (2020), а потом и Акциони план ГАВБ (2021).

– Нови акциони план Комисије за кружну економију (2020)

– Покретање Европске алијансе за батерије (2017) и Европског савеза за сировине (2020).

– Покретање Инвестиционог оквира за Западни Балкан (2009)

Релевантни регулаторни оквир и оквир сарадње Србије:

– Закон о процени утицаја на животну средину (2004)

– Закон о стратешкој процени утицаја на животну средину (2004)

– Закон о управљању отпадом (2009)

– Закон о климатским променама (2021)

– Закон о заштити природе (2009)

– Закон о заштити ваздуха (2009)
– Закон о заштити животне средине (2004)

– Закон о заштити од буке у животној средини (2021)

– Закон о заштити земљишта (2015)

– Програм управљања отпадом Републике Србије за период 2022-2031 (2022)

– Нискоугљенични развој Стратегија 2023-2030 (2023)

– Програм развоја циркуларне привреде у Републици Србији 2022-2024 (2022)

– Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период 2022-2030 (2022)

– Правилник о врстама отпада за које се може поднети захтев, дозвољене процедуре и технологије третмана за врсте отпада и друге посебне елементе за утврђивање престанка статуса отпада (2024)

– Правилник о критеријумима за утврђивање нуспроизвода и образац извештаја о нуспроизводима, начин и рокове за достављање (2019)

– Закон о рударству и геолошким истраживањима 31 – Закон о накнадама за коришћење јавних добара

– Уредба о условима и поступку издавања дозволе за управљање отпадом, као и критеријумима, карактеризација, класификација и пријављивање рударског отпада

– Закон о енергетској ефикасности и рационалном коришћењу енергије

– Закон о коришћењу обновљивих извора енергије

– Закон о енергетици –

Закон о јавно-приватном партнерству и концесијама

У оквиру процеса приступања Србије Европској унији, са посебним фокусом на (кластер 4) Зелену агенду и одрживо повезивање, као и (кластер 2) правила унутрашњег тржишта, Србија треба да појача своје усклађивање са релевантним правним тековинама ЕУ (у складу са чланом ССП-а). 72) и током читаве примене овог Меморандума.

Обим партнерства и главне области рада

Стране предвиђају да ће Партнерство укључити активности дуж читавог ланца вредности примарних и секундарних сировина, као и батерија и електричних возила, посебно у циљу подршке развоју одрживог индустријског екосистема електричних возила.

Поред тога, Партнерство ће укључити и добављаче компоненти, производне технологије и пратеће услуге. Стране признају да би као приоритет Партнерство требало да укључи ланац снабдевања електричним возилима почевши од ЦРМ-а како је дефинисано у Европском закону о критичним сировинама. Обим материјала ће се аутоматски ажурирати како би одражавао све ревизије листе. Делокруг се такође може изменити заједничким договором Страна током годишњих састанака Партнерства.

3. Принципи

Партнерство ће се одвијати у потпуности у складу са ССП-ом и не доводи у питање било каква права на обликовање политике и оквир сарадње као што је већ предвиђено или створено ССП-ом. Партнерство треба да буде отворено, транспарентно и инклузивно и да обезбеди снажно јавно-приватно партнерство на више нивоа које укључује представнике институција и тела ЕУ, индустријских актера, пословних удружења, социјалних партнера, представника цивилног друштва са обе стране, релевантних министарстава заинтересоване државе чланице и Србија (нпр. привреда, трговина и финансије, рударство и геологија, животна средина, спољни послови), јавне организације, финансијске институције и инвеститори. Стране поново потврђују поштовање принципа транспарентности, предвидљивости и недискриминације. Стране потврђују да је осигурање да правила не нарушавају трговину најбољи начин да се створи окружење повољно за стране директне инвестиције у производњу и трговину електричних возила, укључујући сировине и батерије. Стране потврђују да билатерална трговина и улагања у ове секторе треба да буду отворени и без дисторзија. Стране намеравају да промовишу активно учешће међу својим заинтересованим странама, укључујући и европске индустријске савезе који делују као платформе за сарадњу и развој инвестиционих пројеката, поред постојећег Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

II. Кључни токови рада у оквиру Партнерства Имајући у виду горе наведено, ау складу са ССП-ом, стране намеравају да блиско сарађују у следећих пет токова рада.

1. Развој индустријског ланца вредности

У циљу унапређења развоја ланаца вредности за сировине, батерије и електрична возила, стране намеравају да се фокусирају на:

– Омогућавање блиске сарадње између ЕУ и српских индустријских актера и заинтересованих страна и подстицање развоја узајамног користан низ пројеката укључујући умрежавање, почетни одабир предлога пројеката, заједнички развој пројеката и промоцију и олакшавање трговинских и инвестиционих веза дуж целог ланца вредности од истраживања до крајњег производа, са посебним фокусом на индустријски екосистем електричних возила. Овакви пројекти треба да допринесу економској безбедности ЕУ и Србије.

– Модернизација процеса и технологија екстракције и прераде.

– Сарадња на истраживању нових лежишта примарних и секундарних сировина у Србији коришћењем података, услуга и технологија Еартх Обсерватион/Цоперницус.

– Промовисање циркуларне економије у секторима сировина, батерија и електричних возила кроз интегрисану и ефикасну употребу, рециклажу и прераду и одрживи дизајн

– Унапређење најбољих пракси за класификацију ресурса коришћењем међународних стандарда (УНФЦ, ЈОРЦ) и управљање геоподацима, укључујући мапирање минералног потенцијала из извора отпада.

– Обезбеђивање доброг функционисања и отпорности ланаца снабдевања, укључујући повећање транспарентности и ширења информација о мерама, укључујући оне које се примењују на и од стране трећих земаља, у вези са инвестицијама, операцијама и извозом и увозом, и разматрањем у раној фази било које забринутост за заобилажење или прекид ланаца снабдевања и могуће мере за ублажавање које би стране требало да предузму.

2. Истраживање и иновације

У циљу промовисања ближе сарадње у истраживању и иновацијама у областима сировина, батерија и електричних возила, стране ће се фокусирати на:

– Мапирање постојећих области сарадње у оквиру ЕУ Хоризон Еуропе Р&И оквирног програма и других шема.

– Јачање учешћа српских истраживачких, научних, технолошких паркова и иновационих организација (приватних/јавних) у ЕУ Р&И програмима.

– Омогућавање индустријског усвајања најперспективнијих зелених и дигиталних иновација које су развили конзорцијуми ЕУ – Србија у ЕУ Хоризон Еуропе и другим развојним шемама истраживања и иновација.

– Размена знања и технологија у вези са одрживим истраживањем, екстракцијом, прерадом и рециклирањем секундарних сировина, електронског отпада, одлагања отпада, производње и рециклаже батерија и аспеката који се односе на ланац снабдевања електричних возила у складу са законодавством ЕУ, где је релевантнои разматрање у раној фази било какве забринутости у вези са заобилажењем или прекидом ланаца снабдевања и могућим мерама ублажавања које треба да предузму стране.

2. Истраживање и иновације

У циљу промовисања ближе сарадње у истраживању и иновацијама у областима сировина, батерија и електричних возила, стране ће се фокусирати на:

– Мапирање постојећих области сарадње у оквиру ЕУ Хоризон Еуропе Р&И оквирног програма39 и других шема. – Јачање учешћа српских истраживачких, научних, технолошких паркова и иновационих организација (приватних/јавних) у ЕУ Р&И програмима.

– Омогућавање индустријског усвајања најперспективнијих зелених и дигиталних иновација које су развили конзорцијуми ЕУ – Србија у ЕУ Хоризон Еуропе и другим развојним шемама истраживања и иновација.

– Размена знања и технологија у вези са одрживим истраживањем, екстракцијом, прерадом и рециклирањем секундарних сировина, електронског отпада, одлагања отпада, производње и рециклаже батерија и аспеката који се односе на ланац снабдевања електричних возила у складу са законодавством ЕУ, где је релевантнои разматрање у раној фази било какве забринутости у вези са заобилажењем или прекидом ланаца снабдевања и могућим мерама ублажавања које треба да предузму стране. Размена знања и технологија у вези са одрживим истраживањем, екстракцијом, прерадом и рециклирањем секундарних сировина, електронског отпада, одлагања отпада, производње и рециклаже батерија и аспеката који се односе на ланац снабдевања електричних возила у складу са законодавством ЕУ, где је релевантно.

3. Примена високих еколошких, друштвених и управљачких стандарда и пракси

Обе стране ће применити високе стандарде одрживости у секторима сировина, батерија и електричних возила. Партнерство има за циљ да олакша размену и усклађивање најбољих пракси у овој области. Штавише, обе стране виде прилику за даље јачање агенде одрживости, укључујући примену повећане дужне пажње и следљивости за ланац вредности батерија где се амбиције за одрживо рударство и изазови у вези са еколошком, економском и социјалном правдом свеобухватно решавају кроз батерију Ланац вредности. Конкретно, Стране намеравају да раде на:

– Примени смерница и најбољих пракси у вези са стандардима управљања животном средином, друштвом и управљањем, укључујући принципе ЕУ о одрживим сировинама

– Сарадњом на побољшању правног, регулаторног и административног оквира који стимулише развој одрживих и одговорне сировине, ланци вредности батерија и електрична возила у складу са политикама ЕУ и Србије и идентификовање области регулаторне подршке које могу бити потребне.

– Ране консултације о новим законодавним и нерегулаторним иницијативама предложеним у оквиру Партнерства.

– Редовна размена информација у вези са применом постојећих међународних стандарда о дужној пажњи и сродним шемама сертификације за одрживу производњу/извор сировина дуж целог ланца вредности, укључујући рециклажу.

4. Финансијски и инвестициони инструменти

Уважавајући важност циљева горе поменутог Партнерства, стране намеравају да сарађују у мобилизацији финансијских и инвестиционих инструмената главних релевантних финансијских и инвестиционих организација у складу са правилима одрживог финансирања ЕУ, посебно за пројекте у оквиру Партнерства. Стране такође виде могућности за подршку развоју инвестиционих платформи, као што су Инвест ЕУ, Инвестициони оквир за Западни Балкан и Јединствени пројектни цевовод у Србији, као и у оквиру Европске алијансе сировина и Европске алијансе за батерије, посебно као алата за:

Усклађивање одрживих и иновативних пројеката широм ланаца вредности сировина, батерија и електричних возила у Србији са европским и српским приватним инвеститорима, и припрема низа одрживих пројеката.

– Прелиминарни преглед предлога пројеката од стране стручњака заједнице. – Повећање транспарентности и укључености заинтересованих страна.

– Олакшавање финансирања пројеката у оквиру овог Партнерства, укључујући дужничке и власничке инвестиције и јавно финансирање за њихово уклањање ризика, као и споразуме о преузимању.

– Организовање финансирања вредних истраживачких активности у вези са сировинама, ланцима вредности батерија и електричним возилима које се посебно спроводе ван ЕУ Хоризон Еуропе Р&И програма. Употреба горе наведених финансијских и инвестиционих инструмената треба да буде у складу са Париским споразумом и испуњава строге (међународне, ЕУ) стандарде, добре праксе које се односе не само на финансијске ризике и банковност, већ и на заштиту животне средине, одрживост, транспарентност и управљање.

5. Развој неопходних вештина за висококвалитетне послове у сектору сировина, батерија и електричних возила

Стране намеравају да промовишу професионални развој и напредну обуку мобилизацијом приватног и јавног финансирања за иницијативе преквалификације и усавршавања у области сировина. материјале, ланце вредности батерија и електрична возила, укључујући зелене и дигиталне вештине. Конкретно, стране намеравају да раде на:

– Учешћу српских организација у Европској батерији и надолазећим академијама сировина, укључујући могући допринос Србије са наменским програмима и стажирањем.

III. Имплементација, праћење

У року од шест месеци од потписивања овог Меморандума, стране намеравају да развију Мапу пута стратешког партнерства (у даљем тексту „Мапа пута“). Мапа пута ће идентификовати конкретне акције за сарадњу између страна, дуж пет области идентификованих у Одељку ИИ изнад. Требало би да предвиди удруживање заинтересованих страна са обе стране и идентификацију водеће организације за спровођење сваке акције, као и за решавање других радних аранжмана.

Стране намеравају да организују редовне годишње састанке на високом нивоу (на министарском нивоу) како би сагледале напредак Партнерства, разговарале о могућим новим стратешким правцима сарадње и подржале Мапу пута за партнерство.

Стране намеравају да прате спровођење Мапе пута кроз наменску Радну групу коју чине високи званичници. Стране намеравају да организују годишњи састанак како би сагледали напредак Партнерства, разговарали о могућим новим стратешким правцима сарадње и подржали Мапу пута за наредни период. Радна група треба да извештава о Партнерству и напретку током годишњег састанка. Стране такође предвиђају коришћење других постојећих формата, као што су Група за снабдевање сировинама ЕУ, Алијанса за сировине ЕУ, Европска алијанса за батерије и Инвестициони оквир за западни Балкан, за редовну и чешћу размену информација од значаја за Партнерство.

IV. Формат

Овај инструмент не ствара никаква права или обавезе према међународном или домаћем праву. Конкретно, ништа у овом Меморандуму неће представљати обавезу финансирања било које стране. Штавише, овај Меморандум нема намеру да представља било какву обавезу било које стране да пружи преференцијални третман другој страни у било ком питању које се овде разматра или на неки други начин. Активности описане у овом Меморандуму о разумевању почеће дан након што га обе стране потпишу. Потписано у Београду 19. јула 2024. године у два оригинална примерка, на српском и енглеском језику. Обе верзије ће подједнако важити.

Извор:
НОВА