УЖИВО Терористички напад код Лознице: Убијен полицајац, потера за Албанцем, хапшење у Бијељини

Полиција је на лицу места пронашла пасош осумњиченог који су издале привремене институције такозваног Косова на име Артан Хајзири

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је ноћас у Лозници убијен један полицијски службеник, док је други тешко рањен.

Повређени полицајац је у лозничку боницу примљен са прострелним ранама на леђима и рамену и у стабилном је стању, потврђено је РТС-у.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да су ноћас, око 00.55 часова у Лозници, приликом контроле возила на контролном пункту у Липничком Шору, полицијски службеници Станице граничне полиције Трбушница, зауставили мерцедес тутинских регистарских ознака у којем су се налазиле две особе.

„Приликом изласка из возила једна особа је пуцала из пиштоља, погодивши полицијског службеника Николу Крсмановића (1990) у груди, а полицијског службеника Вјекослава Илића (1974) у раме, након чега је побегао. Оба полицијска службеника превезена су у Општу болницу Лозница, где је Крсмановић подлегао повредама“, рекао је Дачић.

Он је додао да је полиција на лицу места пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајзири Артан (1991) и немачку личну карту.

Артан Хајризи, међутим, тврди да је у Немачкој и да му је пасош украден, а његови родитељи и албански медији, за убиство српског полицајца и рањавање другог, сада оптужују његовог брата Фатона, најпознатијег приштинског затворског бегунца.

Полицајац који је ноћас рањен у Лозници тренутно је у стабилном стању, речено је за „Косово онлајн“ у Здравственом центру Лозница.

Све најновије вести о дешавањима у вези са пуцњавом на полицајце у Лозници пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 18. јул 2024 • 16:27

    16:27

    Дачић: Лажне информације о наводној изјави Артана Хајризија

    Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су лажне информације о наводној изјави Артана Хајризија да му је документа узео брат, јер ако је брат већ дошао у Немачку, зашто би се враћао у Прешево.

    „Лице чија су документа код наше полиције Артан Хајризи, дао је изјаву полицији у Хановеру данас у 11.55 часова да му је прекјуче његов брат Фатон из његовог стана у Хановеру украо лична документа. У питању је класична лаж, јер по којој логици лице се из Хановера враћа у Прешево илегално и поново покуша да илегално оде у Немачку?! Из овога се јасно види да је то договорено раније и да је реч о организованом акту“, истиче Дачић.

    Немачка полиција треба хитно да одговори да ли је Фатон био у Хановеру и како је ушао и изашао, и како се нашао у Прешеву и зашто, са којим циљем?

    Последица тог терористичког акта и организације је убиство полицајца, и зато тражимо и очекујемо пуну сарадњу са немачком полицијом и Еулексом, а не лажи у које нико не верује“,  изјавио је Дачић.

  • 14:20

    Полиција за петама убици: У Бјељини ухапшена особа повезана са осумњиченим

    У Бијељини је ухапшена особа која се доводи у везу са осумњиченим за убиство једног и рањавање другог полицајца у Лозници, незванично сазнаје РТРС.

    Овим поводом се огласио потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је изјавио да је у Бијељини ухапшен осумњичени за организацију транспорта.

    „У Бијељини је поподне, у сарадњи са Полицијом Републике Српске, ухапшен З.Р. (39), за кога се сумња да је организовао транспорт убице од Прешева ка Лозници“, рекао је Дачић, саопштено је из МУП-а.

    Такође, као помагач ухапшена је и његова супруга И.Р. у Младеновцу.

    У међувремену, „Вечерње новости“ објавиле су да је полиција за петама убици српског полицајца.

    Извор овог листа близак полицији Републике Српске, рекао је да је убица, пре или након крвавог пира, имао контакт са неким од својих другова из Бијељине.

    Како БН ТВ незванично сазнаје, мушкарац из Бијељине је ухапшен у ресторану у Рачанској улици.

    Рачанску улицу у Бијељини претходно је блокирала полиција, односно успостављен је пункт на којем се вршила контрола возила и лица.

  • 13:27

    Цвијановић: Никола Крсмановић положио свој живот штитећи безбедност свих грађана

    Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа председнику Србије Александру Вучићу поводом убиства полицијског службеника у Лозници, те изразила увјерење да ће починиоци овог подмуклог и кукавичког злочина бити изведени пред лице правде и најстроже кажњени.

    Цвијановић је истакла да је са дубоким жаљењем и запрепаштењем примила вијест о погибији часног и храброг полицајца Николе Крсмановића, који је положио свој живот штитећи безбједност свих грађана Србије, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

    „Молим Вас да породици страдалог полицијског службеника пренесете изразе најискренијег саучешћа и саосјећања, а рањеном полицајцу жеље за што скорији опоравак“, наведено је у телеграму.

  • 13:23

    Огласио се Артан Хајризи: Ја сам у Немачкој, украдена су ми документа

    Артан Хајризи негирао је да је умешан у убиство полицајца у Србији, а за „Дукађини“ је рекао да је у Немачкој и да су му украдена лична документа.

    „Ја сам у немачкој полицији у Хановеру, обавестио сам их да су ми украли документа“, рекао је Хајризи за портал.

    Више јавно тужилаштво у Шапцу је раније саопштило да је обављен увиђај у Лозници где је, како се сумња „Х. А. убио једног полицајца, а другог ранио, као и да је ухапшен возач аутомобила из којег је пуцано“.

    Претходно је отац осумњиченог Мустафа Хајризија, рекао да је његов син Фатон, а рођени брат Артана, украо брату пасош.

    Он је за албанске медије рекао да Артан Хајризи није на КиМ, већ у Немачкој. Рекао је да је Фатон од Артана узео пасош који је пронађен у Лозници на месту убиства полицајца Николе Крсмановића.

    „Фатон је обавио те послове, отишао је у Немачку код брата и украо му пасош“, рекао је првобитно.

    „Артан у Немачкој ради осам година. Чули смо се са њим – рекао је.

    Питали су га и да ли зна са ким је био Фатон Хајризи у колима, где је одговорио да не зна.

  • 13:17

    Додик: Никола Крсмановић је живот изгубио у херојском подвигу

    Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Александру Вучићу, породици и колегама страдалог припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије Николе Крсмановића.

    „Са дубоком жалошћу и запрепаштењем примио сам вест о трагичном догађају у Лозници, у којем је настрадао полицајац Никола Крсмановић обављајући часно и храбро своју дужност. Вођен професионалним дужностима, овај млади полицијски службеник је штитио своју заједницу и грађане и у том херојском подвигу изгубио свој живот“, наводи се у телеграму саучешћа председника Српске.

    Додик је поручио да „дубоко осуђује сваки вид насиља“.

    „Његова смрт представља велику опомену да борба против насиља никада не сме престати, а истовремено велики губитак, не само за његову породицу и колеге, већ и за целу вашу земљу. Са искреним саосећањем, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа“, наводи се у телеграму саучешћа председника Српске.

  • 13:10

    Вулин: У Потрагу за нападачем укључен САЈ

    Потпредседник Владе Србије Александар Вулин упутио је данас телеграм саучешћа министру унутрашњих послова Ивици Дачићу и породици полицајца Николе Крсмановића и поручио да  да ће криминалци који су пуцали у српског полицајца добити казну какву заслужују.

    Он је за ТВ Прва рекао навео и да је у потрагу за нападачем укључена и специјална терористичка јединица и да ако неко може да га пронађе, то су припадници САЈ-а.

    Вулин је рекао и да је у питању незгодан терен, простор близу Дрине, уз саму границу и да су тамо шуме.

    Он је истакао да смрт Крсмановића никада неће бити заборављена и изразио уверење да ће криминалци који су пуцали у српског полицајца добити казну какву заслужују.

    „Са великим болом примио сам вест о трагичној смрти храброг српског полицајца Николе Крсмановића који је убијен у подмуклом нападу док је часно обављао своју полицијску дужност штитећи грађане Србије од криминалаца. Губитак полицајца Крсмановића је ненадокнадив, не само за његову породицу и пријатеље, већ и за читаво Министарство унутрашњих послова и нашу државу, навео је Вулин у телеграму саучешћа.

  • 12:52

    Дачић: Аутомобил возио Митхат Хаџић из Тутина

    Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је изјавио да је приликом утврђивања идентитета установљено да је утомобил возио Митхат Хаџић из Тутина, који се бавио превозом људе.

    Он је рекао да лице које је пуцало  преузео у Прешеву, додавши да нема инфромација о уласку тог лица у Србију, било са граничних прелаза или преко административне линије.

  • 12:24

    Новости: Таксиста из Тутина је убици наплатио превоз до Лознице 450 евра

    Таксиста из Тутина је убици наплатио превоз до Лознице 450 евра, сазнају „Новости“.

    Како су навели, договор је био наводно, да га одвезе до хотела чији је власник, како је рекао приведени таксиста, Марко Марковић.

  • 12:15

    Дачић за РТС: Реч је о терористичком нападу који долази са КиМ од стране албанских структура

    Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је за полицију најтеже када старда неко од њених припадника.

    Дачић је рекао да је Крсмановић мучки нападнут са колегом Илићем на дужности.

    Постоје сумње да је реч о терористичком нападу и организованом покушају који долази са КиМ од стране албанских структура, рекао је Дачић.

    „Утврђујемо да ли је то особа чија смо документа пронашли или је у питању његов брат. Могуће је да је реч и о лажном идентитету“, каже Дачић, додавши да је контактирана немачка полиција и да они врше провере места боравишта особе чија су документа пронађена.

    Опширније прочитајте овде.

  • 11:57

    Курти одржао конференцију: Артан Хајризи брат Фатона Хајризија

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је на конференцији за новинаре да је Артан Хајризи брат Фатона Хајризија из Србице, затвореника који је 6. јула побегао из затвора у Смрековници код Вучитрна.

    Курти је на конференцији за новинаре у згради тзв. Владе Косова рекао да још нема детаљних информација о случају.

    Курти је замолио новинаре да у наредним сатима преносе саопштења ресорних министарстава.

    „Добио сам и информацију коју сте споменули јутрос. Међутим, наше безбедносне и полицијске агенције прикупљају информације и замолио сам вас да у наредним сатима пажљиво прочитате саопштења Министарства унутрашњих послова и Министарства спољних послова и дијаспоре“, рекао је Курти.

     

Извор:
РТ