Треба им литијум! Немачки канцелар Шолц долази у Београд да потпише меморандум о одрживим сировинама измешу ЕУ и Србије

olaf solc

Немачки канцелар Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије за енергетику Марош Шефчович долазе у Србију 19. јула, код председника Србије Александра Вучића, јављају медији у србији. Како сазнајемо, у 9:50 биће потписан Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Потписник ће бити Марош Шефчович.

Новинар ФАЗ-а, Михаел Мартенс, јуче је објавио на друштвеној мрежи X да је тема литијум за немачку аутомобилску индустрију.

Пре неколико месеци, европски комесар за „Зелени план“ Марош Шефчович узбуркао је јавност у Србији изјавом да се уклањају последње правне препреке за трговинско партнерство ЕУ-Србија у вези са литијумом и другим критичним сировинама, што је изазвало недоумицу по више основа.

На питање о којим препрекама се ради, није наведен прецизан одговор, већ је поменуто потписивање писма о намерама, што је урађено 22. септембра 2023. године – о стратешком партнерству између ЕУ и Србије о критичним сировинама и батеријама, што је по Европској комисији “представљало важан корак ка стварању одрживог и конкурентног екосистема е-мобилности у Србији.”

Извор:
НУЛТА ТАЧКА