Путин најавио стварање парламента БРИКС-а: Наилазимо на жесток отпор златне милијарде

putin-

Дијалог у оквиру БРИКС-а је изузетно важан за све нас. Радићемо на решењу проблема и на благостању нашег становништва, изјавио је руски председник Владимир Путин на 10. парламентарном форуму БРИКС-а у Санкт Петербургу.

“Узимање у обзир међусобних интереса и ослањање на демократију су принципи на којима почива сарадња између земаља БРИКС-а. Главни циљ садашњег руског председавања асоцијацијом је стварање најповољнијих услова за прогресивни развој свих њених учесника”, казао је Путин.

Он је нагласио да напори БРИКС-а и других земаља у развоју наилазе на жесток отпор елита земаља “златне милијарде” и оптужио Запад да покушава да замени међународно право “најбољим традицијама класичног колонијализма”.

“Формирање светског поретка који одражава стварно стање ствари у свету је сложен и болан процес, а Руска Федерација то разуме”, истакао је руски председник.

Осим тога, Путин је позвао парламентарце БРИКС-а на 10. културни форум у Санкт Петербургу у септембру и дозволио стварање парламентарне структуре те организације у будућности.

Руски лидер је указао да Запад прибегава сили и уценама да задржи своју доминантну позицију у свету и да само заједничким деловањем, управо тај свет у коме живимо, може да се учини много безбеднијим и хармоничнијим.

“БРИКС је отворен за јачање дијалога са свим заинтересованим земљама”, поручио је руски председник и подсетио да је ове године број учесника порастао на десет, а да Русија, као председавајући, улаже напоре да се нове чланице ефикасно интегришу у механизме БРИКС-а.

Извор:
ИСКРА