Фицо подржао Орбанову мировну иницијативу за Украјину

robert fico

Словачки премијер Роберт Фицо изразио је подршку мировној иницијативи мађарског премијера Виктора Орбана који је за кратко време посетио Кијев и Москву, истакавши да сукоб у Украјини нема војно решење.

Он је у саопштењу нагласио да се мир не може постићи “никаквим ултиматумима или применом нереалних услова“.

“Ако ће пре мировних преговора бити приоритет још једна ескалација тензија, немојмо се изненадити новим, много страшнијим обележјем ратног сукоба у Украјини“ упозорио је Фицо.

Истакао је да подржава хитан прекид ватре и  почетак мировних преговора уз учешће Украјине, Руске Федерације, САД, Кине и ЕУ.

„Мировни преговори ће бити изузетно тешки, али ће за цео свет бити најбоље ако се наредни месеци, можда године међусобног убијања, замене месецима тешких преговора који воде ка праведном миру“, навео је Фицо.

Мир би такође допринео преговорима о приступању Украјине Европској унији, што Словачка подржава, закључио је Фицо у објави на Фејсбуку.

Орбан је у петак у Москви, након разговора са руским председником Владимиром Путином, рекао да Мађарска своје шестомесечно председавање Европском унијом види као мировну мисију.

Он је обећао је да ће наставити да ради са Русијом и Украјином на постизању мира, рекавши у Москви после посете Кијеву да су ставови страна о договору међусобно удаљени.

Извор:
ПОЛИТИКА