У Кијев стиже стални специјални изасланик НАТО

nato ukraina

БРИСЕЛ – НАТО је одлучио да у Кијев пошаље сталног специјалног изасланика који ће координисати помоћ Украјини, изјавио је портпарол Алијансе.

Специјални изасланик ће на лицу места координисати политичку и војну помоћ НАТО-а Украјини, а још није познато ко ће бити именован на ту функцију, преноси  Дојче веле (DW).

Kako се наводи, НАТО жели да на самиту у Вашингтону идуће недеље означи почетак боље координације испорука оружја и обуке украјинских војника.

Званично представништво НАТО-а у Кијеву постоји готово десет година, а из њега се управља и Канцеларијом за везу и Информационим и документационим центром који постоје још од краја 1990-их година.

Представништво НАТО-а брине се, између осталог, о контактима с украјинским министарствима и требало би да подстиче политички дијалог и практичну сарадњу Украјине са Алијансом.

Представништво НАТО-а такође саветује украјинске власти у вези са реформом безбедносног и одбрамбеног сектора и за то би убудуће требало да буде стављено на располагање више особља.

Координација испорука оружја и активности у вези са обуком украјинских војника, коју би требало да преузме НАТО, до сада се одвијала под вођством САД.

САД су крајем 2022. године у главном штабу америчке војске у Европи, у немачком Визбадену, формирале тим од око 300 војника под називом Security Assistance Гроуп-Украине (САГ-У), а сада би НАТО требало да преузме водећу улогу над САГ-У, наводи DW.

Dodaje се да је тај пројекат НАТО-а сигурно и превентивна одлука за случај да се бивши амерички председник Доналд Трамп у јануару 2025. врати у Белу кућу.

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг није успео да подстакне све чланице Алијансе да обећају вишегодишњу војну помоћ Украјини, пошто су уочи самита у Вашингтону успеле само да се договоре да ће у идућој години обезбедити помоћ у износу од најмање 40 милијарди евра.

Конкретан договор о томе колико ће која земља чланица да издвоји није могао да буде постигнут, сазнаје се из кругова Алијансе.

Амерички министар обране Лојд Остин изјавио је да ће његова земља ускоро Украјини ставити на располагање додатну војну помоћ вредну око 2,3 милијарде долара.

САД су до сада послале војну помоћ Украјини у износу од више од 50 милијарди долара, преноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА