Стварање „Велике Албаније“ пред нашим очима

albanija-kosovo

ПРИШТИНА – У Албанији је данас ступио на снагу закон о двојном држављанству и тим актом „почиње албанизација региона“, пише приштински дневник Зери, али наводи да то није омогућено и косовским Албанцима.

Одлазећи премијер Саљи Бериша је пре неколико месеци иницирао да се албанско држављанство омогући свим Албанцима у региону и грађанима који живе на Косову, али су неколико недеља касније косовски Албанци скинути са „списка“ оних који могу да добију двојно држављанство.

Образложење за то је био почетак процеса визне либерализације за грађане Косова.

Дневник у тексту критикује одлуку Берише да косовски Албанци не могу добити двојно – косовско и албанско држављанство.

Зери сматра да је применом овог закона у Приштини створен утисак да званична Тирана дискриминише косовске Албанце.

Посланик покрета „Самоопредељење“ Реџеп Сељими каже да је добро што ће Албанци који живе у земљама око Косова добити албанско држављанство, али сматра да је косовским Албанцима „учињена велика неправда“.
„Направде према косоварима се непрекидно већ 100 година настављају. Пошто су Албанци платили за слободу, пошто су платили да се поштује њихова воља, они данас немају нити слободу нити поштовање њихове воље. Воља Албанца је да буду сви уједињени и да имају иста права,“ казао је он.

Према Реџепију, кривицу за овакво стање сноси косовско руководство, које је „поставило темеље стварања косовске нације и разграђивања албанске“.

ТАНЈУГ