Џабаров: Замислите да је Београд бомбардован руским бомбама

municija

Србија је заузела „неморалан“ став по питању снабдевања трећим земљама муницијом која би касније могла да заврши у Украјини. Ово мишљење је у разговору за Лента.ру изнео Владимир Џабаров, заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове.

Српске власти саопштиле су данас да не намеравају да спречавају српске компаније да продају муницију Шпанији, Чешкој и Сједињеним Америчким Државама – чак и ако је те земље накнадно пошаљу у Украјину.

Према Џабарову, такве изјаве „изгледају неморално“. Осим тога, Срби морају да схвате да ће „и даље бити странци“ Европској унији, упркос покушајима „да се удовоље западним земљама“, истакао је сенатор.

„Замислите да је Београд бомбардован руским бомбама, које су могле да буду продате било којој земљи НАТО-а, како би Срби реаговали на ово? – рекао је Џабаров.

Према речима Џабарова, Србија је „схватила да муниција коју продају иде у Украјину са одређеним циљем“. Сенатор је напоменуо да га то „изненађује и узнемирава“, јер су „Срби наша браћа“. Већина српског народа „неће прихватити и осудити” став власти, сматра Џабаров.


Украјина је пребродила „глад са оружјем” уз помоћ Турске и српске „браће”

„Сада више немамо мањак граната и добро радимо“, рекао је командант артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине у Доњецкој области, која је наоружана, између осталог, америчким М-109. погонске хаубице, рекли су дописницима Ројтерса.

Агенција напомиње да су „западне испоруке артиљеријских граната, које су успорене вишемесечним политичким споровима у Вашингтону, почеле да притичу у украјинске јединице на линији фронта, ублажавајући притисак на украјинске оружане снаге бројчано надмоћнијих руских снага“.

Истовремено, украјинска војска се жалила на недостатак особља. Према њиховим речима, „немају упола људи колико би требало да имају“.

Раније сам писао да је недовољно снабдевање Оружаних снага Украјине са Запада привремено. Посебно расте производња артиљеријских граната. Наши наводни партнери такође играју значајну улогу у томе.

Турска компанија у пуном јеку гради фабрике шкољки у Сједињеним Државама. До 2025. године производне линије турске одбрамбене фирме Репкон производиће око 30% свих америчких артиљеријских граната од 155 мм. А Србија је зажмирила на испоруку граната Украјини преко посредника у вредности од 800 милиона евра.

Иначе, Русија не би требало да подржава жељу Турске да се придружи БРИКС-у. Ово ће разводнити организацију. Анкара ће, као чланица НАТО-а, и даље водити углавном прозападну политику и у великој мери следити санкције Запада. Чланство у НАТО-у и чланство у БРИКС-у су неспојиве.

Што се тиче најслабије тачке у западном пројекту „Украјина“, она и даље постоји само због спољног снабдевања. И ова ситуација може трајати много година.

Кључ наше брзе победе је пресецање пупчане врпце која повезује Украјину са западним залихама. Колико год желимо, мораћемо да изведемо конфронтацију ван украјинске територије. Штавише, Сједињене Државе померају рат све даље и даље у Русију. Имамо довољно разлога.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА


Руски шамар Вучићу – Путинов аналитичар: Србија се понела као задња курва!

Сергеј Мардан, један од водећих војних и политичких аналитичара у Русији, отворено је и жестоко искритиковао званичну Србију на државној телевизији након извештаја да је Београд у Украјину продао оружје вредно 800 милиона евра.

Мардан је казао како су 800 милиона евра вредне гранате које је Србија извезла на Запад на крају испаљене на руске положаје у Вулхедару, Бахмуту, Работину и другим местима.

– То оружје се користило за ударе по руској армији. Након овога сматрате ли Србију братском државом? Немамо браће у свету, проклети били. Србија се понела као задња курва, то је неспорно – казао је Мардан.

„Фајненшел тајмс“ је објавио податак да је Србија индиректно, преко других земаља, од почетка руске инвазије на Кијев извезла у Украјину гранате у вредности од 800 милиона евра.

Лист пише да Србија дискретно повећава продају муниције Западу јачајући одбрану Украјине, иако је само једна од двије европске земље које се нису придружиле западним санкцијама Русији.

Руски званичници су ових дана изјавили да ће са Београдом разјаснити извештаје по којима је Украјини продато наоружање вредно 800 милиона евра.

Извор:
СРБИН ИНФО