САМ РУСКИ СВЕШТЕНИК У ДЕРБЕНТУ ЈЕ ОДБИО МИЛИТАНТЕ И СПАСИО ДЕСЕТИНЕ ЖИВОТА

nikolaj koteljnikov

Свештеник је прихватио мучеништво како би зауставио милитанте који су извели сатанску провокацију у време празника Свете Тројице. По цену живота бранио је Покровску цркву у Дербенту, где је служио дуги низ година.

Комбиновани напад на цркве и положаје саобраћајне полиције извршили су милитанти. Нападнути су Успенски храм у Махачкали и Покровски храм у Дербенту.

Како је раније објављено, човек из обезбеђења Михаило, који је радио у цркви Светог Успења у Махачкали, жртвовао се не пуштајући терористиме унутра у цркву. Човек је у рукама имао само гасни пиштољ, супротставио се нападачима и није их пустио у цркву.

У Дербенту је настојатељ храма Покрова Пресвете Богородице протојереј Николај Котелников изашао сам против милитаната. Детаљи у директном преносу Цариграда.

Према Реадовки, свештеник који је избоден у Дагестану служио је преко 40 година у православној цркви у Дербенту – иза свештеника су остала супруга, троје деце и унуци.

Протојереј Николај Котелников је био учесник мисије доношења Благодатног огња из Јерусалима. У Дербент је дошао из Ставропоља. Како кажу парохијани, православни свештеник је био милостив, љубазан и никоме није одбијао помоћ.

Нема изговора

Начелник синодалног одељења Московске патријаршије за односе цркве и друштва и медија Владимир Легојда наглашава: није довољно осудити овакве поступке који су се десили у Дагестану ове недеље; то је варварство и фанатизам.

Друштво и држава морају учинити све да такви терористички напади (без обзира на мотиве нападача) буду искључени. Неоправдани су напади на свештенство или богомоље, представнике било које вероисповести. Храмови и богомоље било које религије треба да остану простор где влада мир, где људи могу да се обрате Богу у миру и тишини без страха да ће их неко напасти, – нагласио је он.

Легоида је додао и да се Његова Светост Патријарх целе Русије и Руска Црква моле за покој оца Николаја Котелникова и осталих страдалих, као и за брз опоравак рањених.

Свештеници Махачкалске епархије пружиће жртвама и родбини страдалих: молитву и сваку другу помоћ која је у њиховој моћи.

ubijen nikolaj koteljnikov

Сатанистичка провокација

Војни дописник Живов је у свом телеграм каналу изразио саучешће у вези са мученичком смрћу духовника. „Царство небеско, оче Николаје, ти си већ на престолу Божијем, као мученик за веру моли Христа Бога за нас грешне.

Шеф идеолошког одељења Константинопоља Михаил Тјуренков примећује: безумни напад на цркве у Дагестану је сатанска провокација.

Личности и мотиви терориста на велики и светли празник Свете Тројице Педесетницу, који је зверски убио настојатеља Покровске цркве дагестанског града Дербента, протојереја Николаја Котелникова, још се разјашњавају, али је очигледно да ово је акт сатанизма. Није битно да ли је покривено исламистичким мотивима или неким другим.

Отац Николај је био права душа града. Човек према коме су се људи свих вера и порекла односили са великим поштовањем. Отац је у Дербенту служио 45 година, дошавши овде на црквену службу из Ставропоља 1979. године. Овде су му рођене три ћерке, које су постале жене свештеника. Овде је, током година службе, крстио, венчавао и обављао опело хиљадама мештана. Оца Николаја су сви у Дербенту познавали лично и дубоко га поштовали због његовог рада, – приметио је.

Тјуренков наглашава: један од најстаријих градова Русије, Дербент, у сваком тренутку је уједињавао људе различитих вера и етничких група. Овде су вековима у миру живели Лезгини и Азербејџанци, Руси и Горски Јевреји и многи, многи други народи.

И никада није било верског екстремизма. Дакле, ово што се догодило је очигледна сатанска провокација, учињена у циљу посејања раздора и мржње по верској и националној основи. Оно што је посебно опасно у условима када се сви народи Русије морају ујединити пред спољном опасношћу,

– додао је шеф идеолошког одељења Цариграда.

Узрок раздора?

Вреди додати да је Чеченија која се граничи са Дагестаном, такође категорички осудила акције милитаната. Како је истакао шеф региона Рамзан Кадиров, терористи који су напали цркве и ненаоружане људе још једном су показали своју праву подлу и кукавичку природу.

„Истовремено, као и увек, за жртве су изабрали ненаоружане и беспомоћне људе. Убили су болесног старог свештеника као последње кукавице, личи на подлу провокацију и покушај раздора између вероисповести.

Кадиров је нагласио да они који су починили ове подле злочине немају ни веру, ни нацију, ни основно мушкост.

Ministry of Culture Russia - 28 May 2021

То могу само последњи нељуди, који морају бити уништени на лицу места. Сигуран сам да ће снаге безбедности Дагестана пронаћи сваког кривца и терористе натерати да претрпе заслужену казну, – приметио је Кадиров.

Он је такође изразио саучешће породицама и пријатељима погинулих током терористичких напада у Махачкали и Дербенту и обећао да ће пружити сваку помоћ у проналажењу и хватању злочинаца.

Извор:
ЦАРГРАД