Марк Руте нови генерални секретар НАТО, дужност преузима 2. октобра

Netherlands' Prime Minister Mark Rutte gestures as he arrives to attend a European Council meeting at the European headquarters in Brussels, on February 1, 2024. EU leaders are to gather in Brussels on February 1, 2024, for a meeting of the European Council, where they will discuss aid to Ukraine as the war nears its second anniversary. (Photo by JOHN THYS / AFP)

Одлазећи холандски премијер Марк Руте биће следећи генерални секретар НАТО, након што су се све 32 чланице алијансе сложиле да он наследи Јенса Столтенберга, пише Политико, а преноси Н1. 

Након подршке оде Мађарске и Словачке у уторак, Румунија је потврдила данас да ће гласати за Рутеа, након што је румунски председник Клаус Јоханис повукао своју кандидатуру за шефа НАТО.

Током састанка Врховног савета националне одбране, Јоханис је казао да је обавестио НАТО савезнике о повлачењу своје кандидатуре.

Руте долази, како наводи Политико, на чело НАТО у критичним временима, преноси Н1.

Дужност ће преузети 2. октобра, само месец дана пре америчких избора, који ће обликовати судбину ове војне алијансе која служи као најуспешнија брана Источне Европе од агресије Русије, оцењује Политико.

Бивши амерички председник и садашњи кандидат републиканаца за председничке изборе Доналд Трамп обећао је да ће остати у НАТО, али је запретио да ће укинути америчку помоћ Украјини ако буде реизабран.

Руте је од прошлог новембра био у кампањи за новог шефа НАТО и словио је за фаворита.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ