Путин: Москва и Ханој прелазе на плаћање у домаћим валутама, енергетика ─ стратешка област сарадње

putin vijetnam

Председник Русије Владимир Путин започео је своју званичну посету Вијетнаму. Путин се на почетку своје посете у председничкој палати састао са председником Вијетнама То Ламом.

Током ове посете, руски председник ће разговарати са сва четири лидера Вијетнама.

10:43 20.06.2024
Русија намерава да даље свеобухватно јача односе са Вијетнамом, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са премијером вијетнамске владе Фам Мин Чином.
„Упркос свим потешкоћама данас, усмерени смо на јачање свеобухватног стратешког партнерства између Руске Федерације и Социјалистичке Републике Вијетнам. И на сваки начин ћемо томе доприносити. Надам се да ће данашња посета на сваки могући начин послужити за јачање наших односа“, рекао је руски лидер.
10:09 20.06.2024
Председник Русије се након састанка са вијетнамским председником састао са премијером Вијетнама Фам Мин Чином.
09:38 20.06.2024
Преговори са руским председником Владимиром Путином прошли су веома успешно, изјавио је председник Вијетнама То Лам.
„Председник Путин и ја одржали смо веома успешне преговоре. Искрено смо разменили мишљења о многим областима сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од узајамног интереса у циљу развоја сарадње наших двеју земаља, мира, сарадње и развоја у региону“, рекао је То Лам након преговора а руским колегом.
Он је истакао да вијетнамске власти сматрају односе са Русијом као један од приоритета развоја спољне политике.
„Желимо да заједно са Руском Федерацијом развијамо односе традиционалног пријатељства које су годинама градиле многе генерације лидера и становника наших земаља“, навео је председник.
Према његовим речима, руско-вијетнамски односи развијају се у духу узајамног поштовања и узимања у обзир међусобних интереса.
„Уверен сам да ће наши односи наставити да се развијају, узимајући у обзир успешну посету председника Путина Вијетнаму, као и жељу руководства, напора наших народа, министарстава и ресора. Русија удељује велики значај питањима будућег јачања традиционално пријатељских свеобухватних стратешких односа са Вијетнамом и ти односи настављају да се прогресивно развијају у духу равноправности, узајамног поштовања и узимања у обзир међусобних интереса“, рекао је вијетнамски лидер.
Он је такође подсетио да Русију и Вијетнам уједињује и заједничка историја, као и да ће се следеће години обележити 75 односа од успостављања дипломатских односа.
Москва и Ханој ће повећавати ефикасност сарадње на пројектима у енергетском и гасном сектору како би створили повољне услове за рад компанија, нагласио је То Лам.
„Што се тиче међународних и регионалних питања, залажемо се за демократски и транспарентан светски поредак заснован на Повељи УН, укључујући принципе као што су одсуство употребе силе и претње њеном употребом, мирно решавање спорова. Залажемо се за решавање свих спорова мирним путем“, објаснио је он.
Председник Вијетнама је говорио и о договорима који су постигнути током преговора.
„Појачаћемо сарадњу у области одбране и безбедности и заједно ћемо се борити против нових и традиционалних изазова у складу са међународним правом“, рекао је То Лам.
Осим тога, председник је навео да Вијетнам и Русија немају намеру да делују против других држава.

„Нећемо улазити у савезе са трећим земљама како бисмо нашкодили међусобној независности, суверенитету и територијалном интегритету. Такође нећемо деловати против трећих страна“, истакао је он.

Осим тога, саопштио је да су се Вијетнам и Русија договориле да искористе максимални потенцијал споразума о слободној трговини између Вијетнама и Евроазијског економског савеза из 2015. године.
09:27 20.06.2024
На преговорима са председником Вијетнама, поред билатералних веза, разговарало се о регионалним и међународним питањима, рекао је Путин током заједничке конференције након састака.
Он је додао да се њихови ставови у великој мери подударају.
„Ставови Русије и Вијетнама на међународне теме се у великој мери подударају или су блиски. Наше земље чврсто бране принципе владавине међународног права, суверенитета, немешања у унутрашње ствари других држава, напоре на кључним међународним платформама, укључујући УН и у оквиру дијалога између Русије и АСЕАН-а“, истакао је председник.
Путин је додао да постоје перспективе сарадње на развоју саобраћајног коридора Владивосток-Хошимин.
Такође је нагласио да су компаније из Русије као суинвеститори и добављачи спремне за пројекте производње природног течног гаса.
Председник Русије додао је и да сматра важним што Русија и Вијетнам доследно прелазе на плаћање у националним валутама. У првом тромесечју 2024. године, удео трансакција у националним валутама између две државе износио је 60 одсто, рекао је Путин.
Москва и Ханој такође су изразили интересовање за изградњу поузданебезбедносне архитектуре у Азијско-пацифичком региону без затворених војних блокова, истакао је руски лидер.
Председник Русије најавио је повећање међусобних испорука пољопривредних производа из Русије и Вијетнама, констатујући развој односа Москве и Ханоја у области пољопривреде.
Русија и Вијетнам имају добре могућности за сарадњу у областиобновљивих извора енергије, истакао је руски председник.
„Конкретно, генерални план развоја националног енергетског система Вијетнама већ је укључивао заједнички руско-вијетнамски пројекат за изградњу приобалне производње енергије из ветра у провинцији Бин Туан капацитета хиљаду мегавата“, истакао је он.
Путин је такође подсетио да су руски стручњаци помогли у пројектовању и изградњи енергетских центара у Вијетнаму укупног капацитета од више од трећине укупне тренутне производње хидроелектрана у земљи.
Председник је енергетику назвао једном од стратешких области билатералне сарадње.
Као пример навео је заједничко предузеће „Вијетсовпетро“ које је „током деценија развоја нафтних и гасних поља у Вијетнаму произвело око 250 милиона тона нафте“; затим, корпорација „Петровијетнам“ која од 2008. године реализује пројекте у Ненецком аутономном округу у Русији, у тешким условима крајњег севера, већ је извукла око 35 милиона тона нафте.
Путин је такође скренуо пажњу на чињеницу да у Вијетнаму ради руско-вијетнамско предузеће за производњу гасног моторног горива.
09:09 20.06.2024
Лидери двеју земаља усвојили су након састанка Изјаву о даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства у контексту 30. годишњице примене руско-вијетнамског уговора о основама пријатељских односа“.
Чланови руске и вијетнамске делегације након билатералног састанка разменили су заједничка документа.
Током Путинове посете, Русија и Вијетнам потписали су низ докумената о сарадњи у различитим областима.

Међу њима су и документи о сарадњи у образовању и меморандум о успостављању стварања нуклеарног технолошког центра у Вијетнаму.

08:58 20.06.2024
Руско-вијетнамски преговори уз учешће лидера земаља су завршени. Састанак је трајао око сат и по.
08:32 20.06.2024
08:25 20.06.2024
Позиција Русије у свету непрестано јача, изјавио је председник Вијетнама То Лам, отварајући билатералне преговоре са руским председником Владимиром Путином.
„Вијетнам честита Руској Федерацији на постизању важних успеха. Веома нам је драго што под вашим руководством током протекле две деценије јача политичка и друштвена стабилност у Русији, активно се развија привреда, побољшава живот становништва, позиција и ауторитет Русије непрестано расте на међународној сцени“, рекао је То Лам.
Председник је такође честитао Путину на чињеници да је на председничким изборима обезбедио апсолутну подршку становништва, што, према његовим речима, указује на веома висок ниво поверења народа како у Владимира Путина лично, тако и у курс који следи.
„Уверен сам да је тај курс веома исправан и да ће допринети даљем јачању и развоју јаке и просперитетне Русије“, додао је он.
Председник је рекао Путину да Ханој памти подршку Русије у борби Вијетнама за независност.
„Увек са захвалношћу памтимо несебичну помоћ и подршку коју је руски народ пружао Вијетнаму у његовој борби за независност“, истакао је он.
Према његовим речима, Вијетнам спроводи независну и самосталну мирољубиву спољну политику, као и диверзификовану и мултивекторску политику, али придаје и велики значај развоју традиционалног пријатељства са Москвом и свеобухватног стратешког партнерства.
„Русију сматрамо једним од спољнополитичких приоритета Вијетнама“, нагласио је председник.
То Лам је додао да очекује да ће се на преговорима разговарати о главним правцима и темама у развоју свеобухватног стратешког партнерства између Вијетнама и Русије у интересу две земље, развоју сарадње у региону и свету.
Он је такође захвалио руском лидеру на топлим честиткама које је добио када је изабран за председника Вијетнама.
„Наш народ и ја придајемо велики значај развоју односа између наших земаља и веома смо захвални на подршци односима између наших земаља“, навео је То Лам.
08:00 20.06.2024
Владимир Путин позвао је председника Вијетнама То Лама у Москву на прославу 80. годишњице победе у Другом светском рату.
Председник је подсетио да се ових дана обележава 30 година од потписивања Уговора о пријатељским односима двеју земаља.
„Све ово време одржавали смо редовне и значајне политичке контакте, укључујући преко парламената, министарстава, ресора, странака, региона и јавних организација“, додао је он.
07:56 20.06.2024
Јачање билатералне сарадње између Русије и Вијетнама је један од наших приоритета, изјавио је руски лидер на почетку састанка.
„Јачање свеобухватног стратешког партнерства са Вијетнамом један је од наших приоритета“, рекао је Путин.
Руски лидер је подсетио да је његов колега недавно посетио Русију док је још био министар јавне безбедности. Путин је констатовао и да се трговинске и економске везе прогресивно развијају.
„Прошле године трговински промет је порастао за 8 одсто. На томе блиско сарађују међувладине комисије са обе стране. Раст трговинског промета је, наравно, олакшан применом споразума о слободној трговини између Евроазијског екомомског савеза и Вијетнама из 2015. године“, истакао је Путин.
Путин је нагласио и да Русија придаје велики значај развоју дијалога са земљама АСЕАН-а, чији је Вијетнам члан.
07:51 20.06.2024
07:43 20.06.2024