ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 80. ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА БЕЛОРУСИЈЕ

belorusija 80

Немци покрећу питање наводне српске геноцидности, али изгледа да заборављају злочине које су починили над словенским народима (и на јеврејским и ромским). У Југославији је живот изгубио сваки 4. становник у Другом светском рату, док најновија истраживања и пребрајања жртава говоре да је у Совјетском Савезу погинуо чак сваки 3. становник. Узмимо у обзир и опсаду Лењинграда, која је трајала од 8. септембра 1941. године до 27. јануара 1944. године, ушавши у историју као најдужи период у којем је један град био блокиран, а народ у њему остављен без намирница за живот и лекова. Немачки планови су предвиђали помор 3 милиона становника Лењинграда, а на крају је трећина преминула (углавном од глади, али и од болести и смрзавања). Зар то није геноцид?

Осврнућемо се на територију савремене Републике Белорусије и њене губитке. Наиме, у Другом светском рату, Немци су убили 2.2 милиона становника Белорусије, док су нешто више од 400.000 одвели на принудни рад у Немачку (од тог броја се 250.000 људи није вратило кући). Нацисти су спалили 5.454 белоруских села заједно са целокупним њиховим становништвом, те је у пожарима страдало 155.594 људи. Белоруска села су током немачке окупације изгубила око 450.000 цивила. Губици градског становништва републике износили су преко 1.063.000 људи. Бројке варирају у зависности од извора података и истраживача, али сви се оквирно слажу у прорачуну да је Белорусија изгубила око 30% становништва у Другом светском рату.

Ове 2024. године Белорусија обележава 80 година од ослобођења од нациста и њихових сарадника. Историчари и даље допуњавају спискове жртава и свих духовних и материјалних губитака рата. Нацисти су починили страховите, зверске злочине који никада не смеју бити заборављени. Задатак народа је да негује културу памћења, говори о жртвама Црвене армије, партизанског и илегалског покрета, недужним цивилима по спаљеним селима и градовима.

Амбасада Републике Белорусије у Републици Србији негује културу памћења, одржавајући низ програма ове године који се односе на Други светски рат на територији Белорусије, и, наравно, славе ослобођење белоруске земље од нацистичке окупације. Један од тих програма је свакако и изложба „Аутограми храбрости“ поводом 80. годишњице ослобођења, које припрема у Руском дому, Београд (Краљице Наталије 33), 25. јуна у 18.00 ч. Сви заинтересовани су добродошли на изложбу, на којој ће чути нешто ново или се подсетити чињеница из рата, упоредивши страдање српског и белоруског народа.

Да се не заборави! Немачки нацисти и њихови сарадници су дивљачким паљењем кућа више од 3 милиона становника Белоруске ССР оставили без крова над главом. Уништили су више од 10.000 индустријских предузећа, скоро све централе, опљачкали око 10.000 колхоза, 92 државне фарме, 316 машинско-тракторских станица, однели су у Немачку или уништили 90% непокретне или техничке имовине. Исто тако су уништили 7.000 школских зграда, 2.187 болница, 5.340 клубова, 219 библиотека и 13 музеја.

Дајана Лазаревић

Извор:
НАУКА И КУЛТУРА