НАТО разматра стављање нуклеарног оружја у стање приправности

stoltenberg

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је било консултација међу чланицама Алијансе о вађењу нуклеарног наоружања из складишта, његовом размештању и стављању у стање приправности, наводећи да је транспарентност у том случају средство одвраћања.

„НАТО разговара о размештању више нуклеарног оружја, суочен са растућом претњом Русије и Кине“, рекао је Столтенберг за британски Телеграф.

Према његовим речима, Алијанса мора да покаже свој нуклеарни арсенал како би упутила директну поруку својим противницима.

„Нећу залазити у операционе детаље о томе колико би нуклеарних бојевих глава требало да буде оперативно, али морамо да се консултујемо о овим питањима. То је управо оно што радимо“, рекао је Столтенберг.

Он је истакао да би транспарентност о нуклеарном наоружању требало да буде један од темеља нуклеарне стратегије НАТО-а у припреми Алијансе за, како је рекао, опаснији свет.

„Транспарентност помаже да се пренесе директна порука да смо ми, наравно, нуклеарни савез. Циљ НАТО је, наравно, свет без нуклеарног оружја, али све док постоји нуклеарно оружје, остаћемо нуклеарни савез, јер свет у којем Русија, Кина и Северна Кореја имају нуклеарно оружје, а НАТО нема је опаснији свет“, рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, нарочито Кина улаже у модерно наоружање, укључујући свој нуклеарни арсенал, који ће, према њему, порасти на 1.000 бојевих глава до 2030. године.

„А то значи да би у не тако далекој будућности НАТО могао да се суочи са нечим са чим се никада раније није суочио, а то су два потенцијална противника са нуклеарним наоружањем – Кина и Русија“, рекао је Столтенберг.

Извор:
ПОЛИТИКА