Чудо у Смолину: Ликови светаца на стаклу цркве после поплаве

staklo-sveti

У храму Духа Светог у селу Смолино у Курганској области, који је поплављен у пролеће 2024. године, након што се вода повукла, на стаклу кутија икона појавила су се лица светитеља. Ово је објављено на друштвеним мрежама Курганске епархије.

Смолино, Курганска област, 14. јун 2024. – Невероватна појава забележена је у селу Смолино у Курганској области, након повлачења воде после поплаве у пролеће 2024. године, у којој је био поплављен и сеоски храм посвећен Духу Светом, због чега је ниво воде у објекту порастао за један метар, саопштили су представници епархијске прес службе.

Када се вода повукла, у цркви су се појавиле слике светитеља на стаклима витрина за иконе. Уочљиве су биле црте првомученика архиђакона Стефана, праведника Симеона Верхотурског и Јована Крститеља.

„Након што се вода повукла, почео сам да сређујем храм и на кутијама за иконе приметио сам да се света лица огледају на стаклу изнутра; три су се јасно виделе, а у четвртом се назирала само светлећа круна. Прво сам мислио да је у питању само влага, али су се ликови одржавали чак и након брисања стакла”, каже протојереј Владимир Јурцун, настојатељ храма, који први је приметио ову необичну појаву. „У почетку сам се плашио да ће овај феномен брзо нестати, али нисам био у праву”, додаје oтац Владимир.

Монахиња Олга која је такође била присутна у цркви, рекла је: „Били смо запањени овим приказом. Замолили смо парохијанку Наталију Новикову, која је фотограф, да сними овај феномен. Она је фотографисала стакла са ликовима светитеља и обрадила их, како би побољшала контраст. Верујемо да су то одрази првомученика архиђакона Стефана, праведног Симеона Верхотурског и Јована Крститеља, у којима се чак види и рука са симболичним барјаком.

Овај догађај је још један у низу чудеса везаних за цркву Духа Светог у Смолину. Прошле године, село је погодио разорни пожар који је уништио 240 кућа, али је овај храм, који се налази у центру, чудом остао нетакнут. Иначе у њему се налази и гроб у коме почивају транс-уралски супружници, поштовани као Петар и Февронија. Мештани Кургана верују да је овај приказ ликова светитеља на стаклу још један знак Божанске заштите и утехе након тешких искушења која су их задесила.

Извор:
ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ