Зеленски одбацио Путинову понуду као „ултиматум“; Бајден: Правимо план победе Украјине

G7

ПРЕДСЕДНИК САД: ВЕЋ ИМАМО НАЦРТ ТОГ ПЛАНА ЗА ПОБЕДУ УКРАЈИНЕ – РУСИЈА НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ РАДУЈЕ

* Владимир ЗЕЛЕНСКИ: „Русија неће зауставити своју офанзиву чак и ако бисмо пристали на све њене захтеве“

* Шеф војног комитета Државне Думе – генерал Андреј Картаполов: Ако Кијев одбије Путинову нову мировну понуду, Русија ће ослободити територију својих нових региона, а природа борби се неће променити. Русија ће наставити да иде напред“

_______________________________________________________________

УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски одбацио је на мировне предлоге руског лидера Владимира Путина. Назвао их је  „ултиматумом“.

Додао је да се нови Путинови предлози не разликују од претходних:

„Русија неће зауставити своју офанзиву чак и ако бисмо пристали на све њене захтеве“.

Шеф војног комитета Државне Думе – генерал Андреј Картаполов – објаснио шта ће се догодити ако Кијев одбије Путинову нову мировну понуду:

„Русија ће ослободити територију својих нових региона, а природа борби се неће променити. Русија ће наставити да иде напред“.

Саветник кабинета украјинског председника Михаил Подољак изјавио је да нова Путинова уопште није „прави мировни предлог“.

Ноћас је постало сасвим јасно због чега је Зеленски одбацио Путинове предлоге.

Амерички председник Џо Бајден објавио је да Вашингтон и Кијев раде на „плану победе” Украјине над Русијом.

На конференцији за новинаре на маргинама самита Г7, додатно је нагласио:

„Кораци које ћемо предузети да осигурамо да Украјина извојује победу и да Русија не може да се радује је подршка на коју смо се обавезали. Нисмо једини који смо то потписали. И друге земље су потписале сличне безбедносне споразуме. Стојимо заједно и стајаћемо колико буде потребно. То је наш план“.

Истакао ће да ће његова администрација, у складу са законом, доставити Конгресу САД „план победе“ Украјине, који ће предвиђати додатну војну помоћ Украјини. Већ постоји нацрт тог плана, али још нисмо разрадили детаље“.

Бивши саветник кабинета председника Зеленског Алексеј Арестович (побегао је у САД, а у Русији се налази на руској листи терориста и екстремиста), оценио је да ће се за Украјину све „завршити поразом и то – веома страшним“.

Извор:
ФАКТИ