Амбасада Палестине: Након 76 година Накба и даље траје

palestina

Накба (катастрофа) која се десила 1948. године у Палестини описује процес етничког чишћења у којем су једна ненаоружана нација и њена популација уништени, систематски убијани и расељавани од стране израелиских ционистичких терориста и појединаца, како би се створио такозвани Израел у Палестини. Накба је резултирала 70 масакра у којима је убијено више од 15 хиљада Палестинаца, како хришћана тако и муслимана, уништено и етнички очишћено 531 од 1300 села и градова; 750.000 од 1,4 милиона Палестинаца су постали избјеглице„, наводи се у саопштењу амбасаде Палестине у Црној Гори.

Прем ањиховим ријечима, Накба је трагедија, историјска неправда наметнута палестинском народу који још увијек тежи својим основним правима, слободи и независности. Нажалост, тренутна катастрофална ситуација у Палестини, посебно у Гази, говори да Накба још увијек траје, израелски план истребљења и искорјењивања палестинског народа са његове земље се интензивира.

Након осам мјесеци израелског геноцидног рата против палестинског народа у Гази, свијет још увијек није у стању или не жели зауставити злочине израелске владе. 2,3 милиона Палестинаца заробљено је у логору за истребљење гдје је убијено више од 35 хиљада Палестинаца од којих су 70% жене и дјеца. Ово представља срамоту за човјечанство. У Гази, гдје више од 70% становништва чине генерације избјеглица од почетка Накбе, пролазе кроз катастрофу по други пут у свом животу. Данас је број Палестинских избјеглица узрокованих Накбом достигао број од 7 милиона којима још увијек није дозвољено да се врате у своје домове“, наводи се у саопштењу.

На Западној обали, укључујући Источни Јерусалим, истичу из амбасаде – израелски план етничког чишћења је такође у току док Израел, окупациона сила, држи палестинску територију под својом војном окупацијом и наставља са изградњом илегалних насеља у још једном флагрантном кршењу међународног права, занемарујући све позиве да то заустави.

„Након 76 година Накба и даље траје, међународна заједница има правну и моралну обавезу да интервенише конкретним акцијама како би зауставила израелске злочине, заштитила палестински народ и имплементирала све резолуције УН-а у вези са Палестином. Више него икад, Израел се понаша као држава изнад свих закона и крајње је вријеме да свијет преузме одговорност и стане на крај злочиначкој ароганцији овог геноцидног режима„, закључује се у саопштењу.

Извор:
ИН4С