Улога белог лука у лечењу

beli-lukБели лук је биљка коју најбоље познајемо кроз кухињу и укусна јела у којима се налази. Често се у јела додаје у мањим количинама, као зачин, но у лековитим препаратима лук је намирница коју обогатимо неком другом, било да ублажимо његову јачину, или да усмеримо лековито деловање у жељеном правцу.

Бели лук у себи садржи беланчевине, угљене хидрате, гвожђе, калцијум, калијум, магнезијум, натријум, фосфор, хлор, јод, кобалт, манган, бакар, цинк, германијум, селен и још доста других елемената. Као што и сами можете закључити, бели лук је права ризница елемената који су потребни људском организму. Научници су открили 100 компонената које се налазе у белом луку, а на лекарима је да успешно искористе поједине компоненте зависно од тога коју болест или појаву лече.

Лековитост белог лука: Он подмлађује коштано и нервно ткиво, те има јако детоксикацијско деловање. Ефикасан је против хроничних и повремених грозница, чисти крв и лимфне чворове. Бели лук помаже у снижавању високог крвног притиска и смањењу шећера у крви. Ова биљка је одличан природни лек за лечење астме и бронхитиса. Поред свега што смо споменули треба истакнути и то да бели лук уравнотежује рад срца и да помаже организму да се очисти од накупљених нечистоћа.

Све горе поменуте вредности белог лука требају да вам буду подршка у одлуци да га што више користите у исхрани. Наиме, многи га избегавају због његове јаке ароме и изразито јаког и дуготрајног мириса. Мирис белог лука и његову арому у већини случајева можете прикрити термичком обрадом или додавањем неких других компоненти у кувању. Како ћете тачно припремити јело, или лек од белог лука зависи од тога шта вам тачно треба.

НАРОДНИ ЛЕК