Блинкен: САД ће појачати притисак на Кину и увести јој нове санкције ако не престане да подржава Русију

blinken si

ШЕФ АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У ПЕКИНГУ РАЗГОВАРАО СА СИ ЂИНПИНГОМ И ВАНГ ЈИЕМ

* Осумњичио Кину да подржава руски војно-индустријски комплекс и нагласио: „Подршка Русији није прихватљива јер она представља највећу претњу европској безбедности од краја Хладног рата. Помагање Русији неће помоћи Кини да ојача односе са европским земљама“

* Си ЂИНПИНГ: Време је да Вашингтон престане да говори једно, а ради друго и да третира Пекинг као непријатеља. Морамо да се помажемо да напредујемо, а не да наносимо штету једни другима“

___________________________________________________

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су спремне да појачају притисак на Кину и да уведу нове санкције, ако Пекинг не престане да подржава војно-индустријски комплекс Руске Федерације – изјавио је Ентони Блинкен.

Државни секретар САД је након састанка са кинеским председником Си Ђинпингом још једном оптужио Кину да испоручује робу двојне намене Руској Федерацији.

Притом је оценио: „Подршка Русији није прихватљива јер она представља највећу претњу европској безбедности од краја Хладног рата. Помагање Русији неће помоћи Кини да ојача односе са европским земљама“.

Још је додао: „Кини смо предочили да је трансатлантска безбедност кључни интерес САД. Упозорио сам: ако Кина не реши тај проблем, ми ћемо“.

Блинкен је појаснио да подршка Кине Русији у сукобу у Украјини може испровоцирати САД на нове санкције.

Подсетио је да да су САД већ увеле санкције против више од 100 правних лица из Кине, а да су те рестриктивне мере утицале и на контролу извоза и друге области.

Пре састанка са Ђинпингом, Блинкен је пет сати разговорао са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем.

Он је у Пекингу боравио од 24. до 26. априла.

Си му je узвратио да је време да Вашингтон „престане да говори једно, а ради друго“ и да третира Пекинг као непријатеља.

Додатно је потенцирао: „Морамо да помажемо једни другима да напредујемо, а не да наносимо штету једни другима“.

Џо Бајден је кинеског лидера више пута назвао „диктатором“.

Пекинг је иритиран покушајима Вашингтона да ојача савез са Јапаном и Филипинима и војном подршком коју пружа Тајвану, истовремено ограничавајући приступ Кине напредним полупроводничким технологијама.

Извор:
ФАКТИ