Украјинци не желе у рат, Пољаци огорчени

ukrain-poland

Око 300 Украјинаца блокирало је своје конзуларно представништво у Варшави, тражећи пасоше који су им ускраћени према новим правилима о мобилизацији Кијева, пише Раша Тудеј.

Мушкарци између 18 и 60 година више не могу да добију никаква документа у конзуларним представништвима ван Украјине, саопштило је раније ове недеље украјинско Министарство спољних послова. Министар спољних послова Дмитриј Кулеба потврдио је да је наредио ту меру, која има за циљ да натера избеглице да се врате и буду регрутоване у војску.

У среду увече, неколико стотина Украјинаца закључало је центар „Документ“ у Варшави, који се налази у тржном центру Блу Сити.

Раније у току дана, пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш рекао је да ће Варшава бити спремна да „помогне“ Кијеву да врати у домовину војно способне мушкараце.

„Мислим да су многи Пољаци огорчени када виде младе Украјинце у хотелима и кафићима и чују колико труда морамо да уложимо да помогнемо Украјини“, рекао је Косињак-Камиш за ТВ „Полсат њуз“.

Према проценама Евростата, у земљама ЕУ је од јануара 2024. живело око 4,3 милиона Украјинаца. Од тога је око 860.000 војно способних мушкараца.

Украјински парламент изгласао је у среду додавање 15.000 чланова стражи државне границе, наводећи као разлог нагли број оних који избегавају регрутацију, који покушавају да напусте земљу. Након проширења, служба ће имати 75.000 чланова, укључујући 67.000 стражара под оружјем.