СТОТИНЕ РУСКИХ ВОЈНИКА СТИГЛЕ У НИГЕР 8 ДАНА ПРЕ ОДЛУКЕ АМЕРИКАНАЦА ДА ПОВУКУ 1.000 ВОЈНИКА И УКИНУ БАЗУ ЗА БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ

niger_army

Пише: Андреј Млакар

Вест, да је америчка војска одлучила да се повуче из Нигера је судећи према вестима са запада била шок иако је изгледа држава замена већ пронађена, односно Либија и то њен западни део који је под контролом владе у Триполију, а локација база Мисуарта где постоји аеродром.

Сада када је одлука већ донесена да 1.000 америчких војника оде из Нигера. Повлачење неће бити изненада већ како је наведено у наредним месецима.

Неколико медија, укључујући Ројтерс, АФП и Вашингтон пост, извештавају да је одлука већ донета да 1.000 америчких војника напушта Нигер.

Оно што је интересантно у овој причи јесте да је америчка војска за базу у Нигеру која је израђена пред шест година уложила 110 милиона долара. Иначе база у Нигеру имала је бројно стање 2.500 америчких војника. Кориштена је за оперативне летове борбених и извиђачких дронова RQ-9. Последњих 1.000 војника су пре свега оперативни тимови који су управљали или одржавали беспилотне летелице.

База је била исходишна тачка за борбу против екстремиста у региону.

С друге стране, руски војни инструктори су пре осам дана стигли у Нигер авионом са војном опремом, објавила је нигерска државна телевизија РТН.

Како извештава Radio Télévision du Niger, стотину руских војних инструктора стигло је прошле недеље у главни град Нигера Нијамеј. Како је пренела телевизија, стигли су са „модерним системом противваздушне одбране набављеним у оквиру војне сарадње са Руском Федерацијом“.

Нигер је иначе најважнији центар у борби против тероризма у Сахелу и северној Африци. Земља је домаћин другог највећег америчког војног присуства на континенту после Џибутија.

Извор:
ТВ ФРОНТ