Северна Македонија коспонзор резолуције о Сребреници

Results,On,Vote,On,1st,Amendment,During,11th,Emergency,Special

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи изјавио је да је Северна Македонија један од коспонзора Резолуције УН о геноциду у Сребренци за коју ће се гласати 2. маја и позвао Србију да је и она подржи.

„Северна Македонија је коспонзор, заједно са Немачком, САД и другим земљама, Резолуције у УН да се 11. јул прогласи Међународним даном сећања и комеморације на геноцид у Сребреници 1995. и да се обележава сваке године“, рекао је Османи на конференцији за новинаре.

Министар спољних послова Северне Македоније је најавио да ће резолуција о геноциду у Сребренци бити предствљена 17. априла пред Генералном скуштином УН, а да ће се гласати 2. маја.

Османи је истакао да ће Северна Македонија, као један од коспонзора, подржати и гласати за ту резолуцију и да позива земље чланице УН, а посебно Србију, да то исто ураде, „да се никад не понови“.

„Мислим да је посебно за Србију важно да изгласа ову резолуцију са циљем да чињенице буду признате и промовисане будући да све одлуке међународних судова и тела показују да се у Сребреници десио геноцид. Све док се одриче и не признаје се, могућност да се понови је вероватна“, рекао је.

Он је додао да Сверена Македонија осуђује геноцид и тражи да се обележи додајући да не мисли да односи са било којом зермљом могу тиме бити нарушени.

Извор:
НОВА