РОБОТИЗАЦИЈА РАТА У УКРАЈИНИ: РУСКА БЕСПОСАДНА БОРБЕНА ВОЗИЛА У БОРБЕНИМ ДЕЈСТВИМА

borbeno vozilo robot

Андреј Млакар

Једног дана оно по чему ће рат у Украјини остати упамћен јесте масовна употреба дронова, артиљерије, позиционог и маневарског рата. Рат на црном мору обележили су беспосадна површинска пловила, а сада на терену појавили су се и беспосадни наоружани гусеничари, који би у продору кроз украјинске линије заменила наоружана беспосадна возила на гусеницама.

Русија је знато пре почетка рата у Украјини почела да развија беспосадне борбене платформе на гусеницама и точковима, који би на терену заменили борбена одељења пешадије, са јаком ватреном моћи и високом проходношћу која су требала да постану део руских борбених јединица.

Прва борбена примена ових систетема била је Сирија у провницији Алеп који су кориштени у рату против Џихадиста. Прва руска борбена беспосадна платфрома био је Уран-9. Такође кориштене су роботске платформе Уран-6 и Поход -1 за разминиравање

А онда је дошла Украјина. неких годину дана рата на фронт су почела да стижу роботизована возила прво Уран -6 за разминиравање.

Прве роботизоване платфроме које су стигле на украјинско ратиште биле су Уран-6 у лето 2022. године.

Роботизована платфрома Маркер

Први који је обзнанио тестирање роботизованог возила у Украјини био је некадашљи директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин, који је саопштио да је његова компанија коју је основао направио роботизовану плафторму Маркер. У питању возило засновано на концепту Ц-2 који има у даљински управљивој куполи митрањез калибра 7,62 мм, аутоматски бацач граната АГС-17 Пламја и противоклопне ракете. Како је навео главни задатак овог беспосадног возила биће сукоб са америчким тенковима Абрамс чији долазак у Украјину је тада био најављен. До сада је2 направљено неколико возила у бреној и извиђачкој варијанти. Постоји опционо и логистичко возило за транспорт и медицинску евакуацију. Опционо постоји и Маркер на гусеничарском возилу.

Уран-9

Западни извори су регистровали појаву борбене роботизоване платформе Уран-9 у мају 2023. Било је индиција да је послата била код Купјанска и да је успешно кориштена, али само пар комада.

Руска војска је 2019-2020. набавила лимитирану серију од 22 роботизване платформе Уран-9.

Русија је прве борбене наоружане роботизоване платформе приказала по први пут на сајму наоружања у Москви „Армија 2016“ .

Када би га описивали Уран-9 могли би слободно рећи да се ради о борбеном роботизованом систему, конструисаном за извиђање и ватрену подршку напредних јединица и извиђање комбинованих формација тактичког нивоа, повећање ефикасности борбених задатака и смањење губитака јединице током борбених дејстава, укључујући и борбе у урбаним условима. Произвођач га издваја као посебан тип борбеног возила на гусеницама.

Уран има борбену тежину од 10-12 тона. Што се тиче димензија, Уран -9 је дуг: 5,12 м, широк 2,53 м и висок 2,5 м. Покреће га дизел мотор који омогућава на асфалтним путевима брзину од 35км/х и 25 км/х на земљаним путевима.

Возило је заштићено оклопом које штити електронику у возилу од пешадијског наоружања и парчади артиљеријских граната.

У возило је уграђена даљински управљива борбена станица. Основно наоружање је топ 2А72 калибра 30 мм у верзији АБМ М-30-М32, који је постављен у спољно кућиште. Овај топ је модификован у односу на верзију 2А42 какав користе борбена возила пешадије БМП-2 и оклопни транспортер точкаш БТР-90. Заједно са главним топом спрегнут је тенковски митраљез ПКТМ.

На роботизованом возилу Уран-9 постоји и подижућа платфрома монтирана на куполу где стоји топ, на коју се може постављати различито ракетно наоружање пре свега ту мислимо на: ПВО ракете Игла-С или Верва, и противоклопне ракете ПОРС и то до 12 термобаричних невођених ракета „Шмељ“ који имају домет максимални до 1 км.

Роботизована верзија Курир

Најновија роботизована платфрома Курир појавила се скоро на Авдејевском правцу. Неколико нових роботизованих платформи учествовало је у сукобу са украјинском 47. оклопно механизованом бригадом и том приликом од шест уништена су два возила дроном и то број 3 и 9 који су иначе учествовали у тестирању на полигону. У принципу ради се о малој роботизованој платформи која има даљински управљиву куполу која може да има митраљез калибра 12, 7 мм Корд, аутоматски бацач граната у две верзије и пушкомитраљез калибра 7,62 мм.

Ове беспосдане платфроме употребљене су на Авдејевском правцу у сукобу, али евидентно је да су ове гусеничарске платфроме зауставњене ометањем система управљања и затим уништени. Убрзо затим појавио се снимак са полигона којима је описано како су ове платфроме успешне.

Тактичко технички подаци

Димензије: дужина 1400 мм, ширина 1.200 мм и висина 500 мм
Тежина 250 кг

Максимална брзина до 35 км/х

Време рада 12-72 часа

Врста погона. гусенице

Даљина управљања 3-20 км од станице за управљање

Борбени модул:

Аутоматски бацач граната АГС-17, АГС-30 са 150 гранта; ПВО митраљез НСВТ јалибра 12,7 мм са борбеним комплетом од 250 метака, митрањез ПКТ 7м62 мм са борбеним комплетом 900 граната

Противоклопне ракете: РПГ: 7,26,30 са по четири пројектила.
Возило има могућност полагања мина ТМ-62, ТМ-83 укупно 8 мина, као и систем за електорнско ометање дронова.

Руски холдинг High Precision Complexes објавио да је унапредио свој даљински контролисано беспосадну платформу за чишћење мина Шмељ МГР-4 како би се супротставио противпешадијским минама.

У догледно време беспосадна возила овог типа ће заузети своје место на бојном пољу, као што су то чинили ваздушни и морски дронови. Овај пројекат подржавају Борис Рожин и Чингис Дамбијев.

Чини се да је даља роботизација ратовања у Украјини неизбежна.

Извор:
ТВ ФРОНТ