Пољански: Русија позива све чланице међународне заједнице да подрже захтев Палестине за чланство у УН. Даи Бин: Кина подржава пријем Палестине у УН

savet bezbednosti

Русија позива све чланице међународне заједнице да подрже захтев Палестине за чланство у УН, поручио је први заменик сталног представника Руске Федерације при тој организацији Дмитриј Пољански на састанку Генералне скупштине УН.

Председавајућа Савета безбедности УН, амбасадорка Малте Ванеса Фразије, проследила је данас тај захтев надлежном Одбору за пријем нових чланица.

Она је предложила да се Одбор састане у току данашњег дана ради разматрања тог захтева, истичући да се расправа мора одржати током овог месеца, док Малта председава СБ УН, преноси Ројтерс.

„Искрено се надамо да ће после 12 година од стицања статуса државе посматрача, у Савету безбедности бити постигнут консензус о решењу две државе тако што ће Палестина бити примљена у пуноправно чланство УН”, изјавио је након састанка, на брифингу за новинаре палестински изасланик у УН Ријад Мансур.

Уз Русију, и Кина подржава пријем Палестине у УН и залаже да Савет безбедности предузме одговарајуће кораке, навео је заменик сталног представника Кине при УН Даи Бин на састанку Генералне скупштине.

„Кина подржава Палестину да постане пуноправна чланица УН. Палестина је затражила од Савета безбедности да настави разматрање њене апликације. Кина подржава брзу акцију Савета безбедности по овом питању”, рекао је Даи Бин.

Захтев Палестине да Савет безбедност УН размотри њено чланство у УН, међу првима су подржале Арапска група, Организација исламске конференције и Покрет несврстаних.

Пријем држава у чланство УН врши се одлуком Генералне скупштине на препоруку Савета безбедности који први разматра пријаву.

Да би Савет безбедности прихватио препоруку о пријему, потребно је да за тај предлог гласа девет од 15 гласова. Штавише, ниједна од пет сталних чланица (Кина, Русија, Британија, САД и Француска ) не би требало да буде против тога. Када Савет да препоруку за пријем, она се подноси Генералној скупштини на разматрање. За пријем нове државе у УН, потребно је да две трећине чланова Скупштине гласају „за”, преноси РТ Балкан.

Извор:
НСПМ