Филмска лекција о Кошарама за ђаке старијих разреда

vojska yu

Кроз причу која траје 50 минута, воде нас борац и јунак са Кошара Дарко Анђелковић и пензионисани генерал-пуковник Владимир Лазаревић

О бици на Кошарама вођеној током НАТО бомбардовања наше земље 1999. године ђаци старијих разреда могли би да уче из документарног филма снимљеног по идеји наставника историје из Ниша Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића.

Завод за унапређење образовања и васпитања одобрио је да се овај документарац користи у настави, уз претходну припрему деце, а све остало зависи од самих школа, односно заинтересованости наставника да ученицима пред крај основне и у средњој школи и на овај начин приближе колико је била важна и тешка ова битка за одбрану граница наше земље, вођена од априла до јуна.

Документарац „НАТО агресија 1999. Кошаре“ подробно описује битку на Кошарама између припадника Војске Југославије и припадника тзв. ОВК коју су подржавале регуларна Војска Албаније и НАТО авијација.

„Циљ документарца је да приближимо суштину и значај ове битке и јунаштва ученицима. У уџбеницима историје постоји у врло кратким цртама опис ове битке, о Паштрку нема скоро ни речи. Зато смо ми и покушали да у јасним цртама објаснимо нашој деци величину ових јунака-дивова и значај ових борби за опстанак Србије у тадашњим и данашњим границама. Филмом одајемо дужну пошту невиним жртвама, онима који су бранили отаџбину од агресора. Циљ је да њихово јуначко страдање укоренимо у свест нашој ђака“, каже аутор филма Ђорђе Бојанић.

Кроз причу која траје 50 минута, воде нас борац и јунак са Кошара Дарко Анђелковић и пензионисани генерал-пуковник Владимир Лазаревић. Прича је проткана нарацијом Бошка Козарског и казивањем песника др Данила Васојевића, брата јунака Ивана Васојевића Јагуара.

Филм није профитабилан и може се наћи на Јутјубу.

„Посебна пажња је посвећена неговању сећања на страдале припаднике војске и полиције кроз филмску причу која је емотивна и буди родољубива осећања. Због поменутих карактеристика филма, мишљења смо да је погодан за ученике завршног разреда основне школе, као и за ученике средњих школа, с тим што се, у складу са узрастом, подразумевају различите припреме и активности пре и после гледања филма“, навели су из Завода за унапређење образовања.

Извор:
РТ