Палестина обнавља захтев за пуно чланство у УН

palestina zastava pesnica

Присталице захтева Палестинаца за пуноправно чланство у Уједињеним нацијама затражиле су од Савета безбедности УН да поново размотри захтев за чланство поднет 2011. године.

Писмо присталица председавајућој СБ УН, малтешкој амбасадорки Ванеси Фрејзер, укључивало је имена 140 земаља које су признале палестинску државу, укључујући чланице Арапске групе од 22 земље при Уједињеним нацијама, Организације исламске сарадње од 57 земаља и Покрета несврстаних, који укључује 120 држава.

Фрејзер је новинарима саопштила да се очекује  да ће се стални одбор Савета за нове чланове, који укључује свих 15 земаља Савета, састати иза затворених врата како би размотрио апликацију, где ће се одлучити да ли ће се захтев представити Генералној скупштини.

Како наводи Вашингтон пост, очекује се да ће САД блокирати покушај Палестине да добије статус пуноправне чланице УН пре него што буде постигнут мир с Израелом, а заменик америчке представнице у УН Роберт Вуд у уторак је изјавио да се позиција Вашингтона није променила.

Палестински председник Махмуд Абас предао је молбу Палестинске самоуправе да постане 194. члан Уједињених нација тадашњем генералном секретару Бан Ки-муну у септембру 2011, али овај покушај подржало је само шест од петнаест чланица СБ УН.

Након што је тај захтев одбијен, 2012. године Генерална скупштина изгласала је са две трећине да се Палестини подигне статус са посматрача на државу нечланицу посматрача, преноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА