Студенти најавили блокаду факултета док се не реши статус Динка Грухоњића

govor mrznje

Студенти Филозофског факултета најавили су протест за четвртак, 28. март, са захтевом за блокаду факултета док се не реши статус професора Динка Грухоњића. Овакав радикалан корак уследио је због оптужби упућених професору Грухоњићу да у својим јавним наступима износи изјаве које се могу тумачити као говор мржње усмерен против Срба.

Иницијатива студената покренута је са циљем да се оспори и изолује сваки облик говора мржње у академској заједници и јавном простору. Студенти су изразили забринутост да такви наступи не само штете репутацији Филозофског факултета, већ и стварају непријатељско окружење за све студенте и запослене, посебно оне српске националности.

У најави протеста и блокаде, студенти су истакли да очекују од факултетске управе да предузме конкретне кораке како би се овај проблем решио на цивилизован и праведан начин. Нагласили су потребу за јасном и недвосмисленом осудом сваког облика говора који подстиче на мржњу или нетолеранцију, те изразили наду да ће њихова акција допринети јачању академске солидарности и поштовања међу студентима и особљем факултета.

Протест је најављен као мирна акција са јасним порукама и захтевима упућеним како управи факултета, тако и широј академској и јавној заједници. Студенти су позвали све заинтересоване да им се придруже у овој акцији, истичући значај заједничког одговора на изазове са којима се суочавају.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА