Покушај атентата у Венецуели на председника Мадура

maduro

Председник Венецуеле Мадуро је саопштио да је био покушај атентата на њега

Председник Венецуеле, Никола Мадуро, је саопштио да је био покушај атентата на њега током митинга у центру Каракаса.

Митинг је одржан након што је његова кандидатура унета у изборни списак за председничке изборе ове године. Према речима Мадура, починиоци атентата већ су ухапшени.

„Ухапшени су признали да су чланови већ неактивне екстремно десничарске, фашистичке странке Vente Venezuela“, рекао је председник у емисији на телевизијском каналу Venezolana de Televisión.

Мадуро је нагласио да су атентат покушала извршити двојица наоружаних мушкараца. Раније је председник владе Каракаса Наум Фернандез известио о хапшењу тројице мушкараца који су упали на митинг са експлозивним направама.

Конгрес владајуће Јединствене социјалистичке партије Венецуеле претходно је изабрао актуелног председника државе Николаса Мадура као кандидата на председничким изборима. Председнички избори ће се одржати 28. јула.

14. марта, издање Teletica је известило да су полицајци у Матурину ухапсили два грађанина под оптужбом за планирање атентата на председника.

Ухапшени су бивши наредник Националне гарде Рензо Флоресу и члан опозиционе организације „Случај Р“ Wilfer Jose Pinja.

Приликом хапшења, на њиховим телефонима пронађени су разговори о регрутовању 50 војника за заузимање тенкова и организовање државног преврата.

Teletica примећује да је у периоду од 2023. до почетка 2024. године у Венецуели скоро 40 особа ухапшено под сумњом за пет наводних покушаја атентата на Николаса Мадура.

Међу њима су – бранитељ људских права Rocio San Miguel, као и четири члана предизборног штаба опозиционог кандидата Marie Corine Machado.

Извор:
WEBTRIBUNE