Дан националне жалости у Русији због терористичког напада у Москви

svece

У Русији је данас дан националне жалости за погинулима у терористичком нападу у Kрокус сити холу у близини Москве. Према последњим подацима руског Истражног комитета, у нападу су погинуле 133, а повређено више од 150 људи.

07:30

Тешка механизација одвози отпад настао урушавањем „Крокус сити центра“

Камиони одвозе делове рушевина из “Крокус сити центра“, јавља дописник РИА Новости.

Начелник Московске области Андреј Воробјов изјавио је синоћ да је операција спасавања у Крокус сити холу завршена, да потрага још траје, а да су из рушевина извучена 133 тела.

Руска Компанија Крокус интернешенел, која је власник комплекса, изразила је дубоко жаљење због те трагедије и најавила реконструкцију концертне сале.

„Никада нећемо заборавити жртве терориста. Оно што је уништено њиховим прљавим рукама биће обновљено“, саопштила је компанија на свом сајту, преноси Тас.

(Танјуг/РИА Новости/Тасс)

Извештај репортерке РТС-а Николине Ракић из Москве

У целој Русији државне заставе су спуштене, телевизијски канали не емитују рекламе и забавни програм.

Од 1993. године до трагедије у “Крокус сити центру“, дан жалости проглашен је 29 пута, између осталог и након терористичких напада 2002. и 2004. године, али и у случајевима других несрећа – авионских или елементарних.

Последњи пут дан жалости проглашен је 2018. године када је у пожару у забавном центру страдало 60 особа, највише деце.

Широм Москве су билборди на којима се налазе слике свећа и на којима је исписан дан трагедије и грађани Москве су позвани да не излазе и не одлазе на места где се окупља велики број људи.

У појединим регионима, попут Лењинградске области, је чак саветовано кафићима и ресторанима да не праве никакве врсте ручкова или банкета који окупљају неке веће породице или већи број људи.

На снази су повећане антитерористичке мере, полиција је готово на сваком кораку, посебно су повећене контроле на метро станицама, железничким станицама, у тржним центрима, али и широм града је присутан велики број полицајаца.

Русија жали за погинулима у терористичком нападу који се у петак догодио у Крокус сити холу код Москве. Према последњим подацима руског Истражног комитета, у нападу су погинуле 133, а повређено више од 150 људи.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је јуче да је напад у Kрокус сити холу крвави, варварски терористички чин и обећао да ће починиоци, организатори и наручиоци злочина бити кажњени.

У концертну дворану Kрокус сити хол у Kрасногорску код Москве у петак увече упали су наоружани нападачи и почели да пуцају у посетиоце, а потом су  бацали запаљива средства, због чега је избио пожар.

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије јуче је саопштила да је у вези са нападом приведено 11 особа, међу њима и четири особе које су биле директно умешане у терористички напад.

Из ФСБ-а је речено да је оружје које су нападачи користили у Kрокусу било унапред припремљено у скровишту и да су нападачи покушали да побегну аутомобилом, крец́уц́и се ка руско-украјинској граници. Они су приведени у Брјанској области, у размаку од неколико сати.

Према наводима ФСБ-а, нападачи су намеравали да пређу границу и имали су контакте на украјинској страни.

Министарство унутрашњих послова Русије касније је демантовало информације да су ухапшени руски држављани, истичући да су сви страни држављани. Одговорност за напад преузела је Исламска држава, али званична Москва није коментарисала ту информацију.

Извор:
НСПМ