Број погинулих у Москви порастао на 133: Терористи имали контакте у Украјини, ухапшено 11 лица

krokus

Москва наставља истрагу ужасног терористичког напада који је јуче однео животе најмање 133 особе, међу којима су и деца

Током терористичког напада у Москви који се јуче догодио у тржном центру и концертној дворани „Крокус сити“, према подацима Истражног комитета, до сада је погинуло 133 особе, међу којима и троје деце. Рањено је 150 особа, односно 140 према подацима министарства здравља, а процењује се да би број жртава у наредним сатима могао да буде још већи.

Претходно је главна и одговорна уредница „Расија севодња“ Маргарита Симоњан изјавила да је број погинулих у терористичком нападу порастао на 143.

ФСБ је ухапсио 11 особа осумњичених да су умешани у напад, међу којима су и четворица осумњичених да су непосредни извршиоци напада.

Руски председник Владимир Путин огласио се први пут након терористичког напада који је назвао крвавим, варварским чином.

„Казна ће стићи све. То је напад на Русију, на наш народ“, истакао је Путин.

Светски лидери изразили су жаљење због трагедије и осудили нападе на цивиле, док је Међународна полицијска агенција Интерпол понудила своју помоћ.

Још синоћ председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик упутили су изјаве саучешћа због трагедије. Вучић је за данас сазвао седницу Савета за националну безбедност Србије.

Како је изгледало стање у Москви јуче током напада погледајте у одвојеној вести.

  • 23. мар 2024 • 21:12

    21:12

    Бела кућа осудила терористички напад

    Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују терористички напад на „Крокус сити хол“ у Московској области и изражавају саучешће рођацима погинулих и повређених, рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер.

    „Сједињене Државе оштро осуђују ужасан терористички напад у Москви. Изражавамо наше најдубље саучешће онима који су изгубили вољене и онима који су вољени повређени“, навела је Жан-Пјер у саопштењу.

    Истовремено, Бела кућа је у светлу терористичког напада саопштила да је Исламска држава (ИСИС) заједнички непријатељ који се мора победити.

    Амерички државни секретар Антони Блинкен раније је осудио терористички напад у Подмосковљу.

  • 20:54

    Захарова о кијевским пропагандистима: То су информациони терористи

    Кијевска пропагандна организована криминална група јуче је уживо емитовала пренос из „Крокус сити хола“ где су, након што су поубијали људе, терористи појурили на границу са Украјином, прокоментарисала је портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова изјаве украјинских новинара током терористичког напада у Москви.

    „Ови информациони терористи ликовали су и избацивали мизантропске пароле, директно оптужујући Русију и њено руководство за организовање терористичког напада“, истакла је Захарова.

    Она је додала да за то новац и оружје даје Бела кућа „негујући нацизам, ксенофобију и тероризам у Украјини“.

  • 20:28

    Потрага у „Крокусу“ још траје

    Акција спасавања на месту терористичког напада у „Крокус сити холу“ је завршена, а потрага је још у току и из рушевина су извучена 133 тела, јавио је гувернер Московске области Андреј Воробјов на Телеграм каналу.

    У болницама се лекари боре за животе 107 људи, додао је.

    Напомиње се да ће стручњаци ноћас почети да праве отвор на западној страни „Крокуса“, што ће спасиоцима олакшати приступ концертној дворани.

  • 20:02

    Зјуганов: Кијев је можда умешан у терористички напад

    Лидер Комунистичке партије Русије Генадиј Зјуганов сматра да би Кијев могао бити умешан у терористички напад на „Крокус сити хол“ у Московској области.

    „Последњих месеци, клизање режима Бандере ка тактици тероризма постало је све очигледније. Неспособна да победи на бојном пољу, хунта укорењена у Кијеву све чешће прибегава саботажи у нади да ће застрашити наше грађане“, рекао је он.

  • 19:59

    Некадашња аустријска министарка спољних послова: ИСИС није умешан у терористички напад у „Крокусу“

    Исламска држава (ИСИС) није била умешана у терористички напад на концетрну дворану „Крокус“, већ политичком нападу на Русију, рекла је бивша министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсл.

    „ИСИС нема никакве везе са овим. Ово није обичан терористички акт, чији је разлог идеологија. Чини ми се да је ово уговорено, наручено масовно убиство. Чини се да је у питању организовани злочин. То има политичке основе, акцију против одређене државе“, рекала је Кнајсл, преносе „РИА Новости“.

    По њеном мишљењу, терористи нису били вођени идеологијом, већ су једноставно „хтели да зараде“.

  • 19:37

    Никарагва прогласила Дан жалости

    Власти Никарагве прогласиле су 24. март даном националне жалости, у знак солидарности са Русијом, након терористичког акта у Москви.

    Никарагва „изражава дубоко, искрено и братско саучешће свим тим храбрим људима и њиховом председнику Владимиру Путину“, те ће зато сутра исказати солидарност с њима у свим деловима „наше благословене, суверене, увек слободне Никарагве“.

    „Национална застава ће се вијорити на пола копља током 24. марта, у знак жалости због Руске Федерације“, наводи се у документу који је потписао председник земље Данијел Ортега.

  • 19:26

    Британска амбасада у Москви спушта заставу на пола копља

    Британска амбасада у Москви сутра ће, на Дан жалости за погинуле у терористичком нападу на „Крокус сити хол“, спустити заставу на пола копља, речено је „РИА Новостима“ у овој дипломатској мисији.

    „Да, сутра ће се наша застава вијорити на пола копља“, саопштила је у суботу британска амбасада.

    Аустралијска амбасада у Русији прва је јавила да је спустила националну заставу на својој згради због терористичког напада у Подмосковљу.

  • 19:22

    Немачко Министарство спољних послова изразило саучешће народу у Русији

    Министарство спољних послова Немачке изразило је на руском језику саучешће Русима након терористичког напада у концертној дворани „Коркус“ у Подмосковљу.

    „Изражавамо саучешће народу у Русији. Тугујемо заједно са породицама жртава терористичког напада у Подмосковљу, за који је одговорност преузела екстремистичка организација ‘Исламска држава’. Хладнокрвно су убијени невини људи. Осуђујемо терор – где год да се такви напади изврше“, наводи се у налогу немачког Министарства спољних послова на енглеском језику на друштвеној мрежи Икс.

  • 19:12

    Министарство за ванредне ситуације: Идентификовано 29 погинулих

    Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације објавило је нови, ажурирани списак погинулих у „Крокус сити холу“. До сада је, на овом списку идентификовано 29 особа.

  • 19:00

    Група која је требало да наступа у „Крокусу“ не може да ступи у контакт са помоћницом директора

    Чланови групе „Пикник“, која је требало да наступи у концертној дворани „Крокус“, саопштили су да након терористичког напада не могу да ступе у контакт са помоћницу директора Екатерину Кушнер, саопштили су на друштвеној мрежи ВКонтакте .

    „Наша пријатељица и помоћница директора Екатерина Генадијевна Кушнер, коју сте могли да видите иза продајног пулта на нашим концертима, још увек није ступила у контакт са нама. Још увек немамо никакве информације о Катји. Али има наде“, наводи се у поруци.

     

Извор:
РТ