Терористички напад у Москви: ФСБ саопштио да је убијено најмање 40 људи, више од 100 рањених

crocus

Марија Захарова назвала је пуцњаву у „Крокус сити холу“ терористичким актом

Најмање три особе у камуфлажној одећи отвориле су ватру уочи концерта групе „Пикник“ у тржном центру и концертној дворани „Крокус сити“ на северозападу Москве.

Према прелиминарним подацима, у терористичком нападу погинуло је најмање 40 људи, а повређено је више од 100, саопштио је Централни оперативни центар ФСБ.

„Пре почетка концерта руске музичке групе у комплексу ‘Крокус сити хола’, почела је пуцњава. Избио је пожар…Према прелиминарним подацима, у терористичком нападу у комплексу ‘Крокус сити хол’ има око 40 мртвих и више од 100 рањених. Предузете су неопходне мере“, наводи се у саопштењу ФСБ-а.

Страхује се да ће број мртвих расти, с обзиром на размере напада и пожара који је избио.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације, око 100 људи је одведено на сигурно у пратњи ватрогасаца.

„Ватрогасно-спасилачке јединице делују… Њихови главни напори су усмерени на потрагу и спасавање. Ватрогасци су евакуисали око 100 људи из подрума зграде. У току је рад на спасавању других са крова помоћу лифтова“, наводи се у саопштењу.

Према писању локалних медија, у згради је могло бити до 6.200 људи када је почела пуцњава пошто је заказани концерт био распродат.

Непознати нападачи упали су у“Крокус сити“ и отворили ватру из аутоматског оружја и у партеру и у фоајеу. Након тога су „бацили ручну или запаљиву бомбу, што је изазвало пожар“, пренео је дописник „РИА Новости“.

Прво су планула седишта у концертној дворани, а ватра се потом проширила до крова и захватила трећину зграде. Како преносе медији, зградом је одјекнула нова експлозија.

Страхује се да је у дворани остало заробљено више стотина људи.

Евакуација је у току, медији преносе да су неке особе евакуисане директно са крова зграде. Огроман број снага реда, ванредних и хитних служби је на терену.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да у гашењу пожара који је прогутао горње делове комплекса „Крокус“ и који се сада спушта, учествује 320 ватрогасаца и 130 јединица технике.

Нападачи су се наводно забарикадирали у запаљеној згради. Група није покушала да узме таоце или да пошаље неку поруку, већ је отворила ватру на људе.

Путин прати ситуацију

Председник Русије Владимир Путин обавештен је о почетку пуцњаве, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Председник стално добија информације о томе шта се дешава и о мерама које се предузимају преко свих релевантних служби и дао је сва потребна упутства“, рекао је прес-секретар шефа државе.

„Седели смо у центру сале. Концерт је почео, прошло је само неколико минута, једна-две бомбе су експлодирале и покуљао је сиви дим. Почела је паника“, рекао је очевидац за РИА Новости.

„На месту ванредне ситуације у ‘Крокус сити холу’ формиран је оперативни штаб. Све снаге и средства су упућена на место инцидента. Информације о жртвама и други детаљи се разјашњавају“, саопштиле су локалне власти, што је потврдио и гувернер Московске области Андреј Воробјев.

Појачане су мере безбедности у московском метроу, на аеродромима.

Захарова: Осудити овај монструозни злочин

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је УН и целу светску заједницу да осуди „монструозни злочин“.

„Руско Министарство спољних послова прима позиве из целог света од обичних грађана који изражавају саучешће у вези са страшном трагедијом у ‘Крокус сити холу’ и оштро осуђују овај крвави терористички напад који се дешава пред очима целог човечанства… Цела светска заједница је дужна да осуди овај монструозни злочин!“, навела је она.

Генерални секретар Уједињених нација и цела међународна заједница треба беспоговорно да осуде терористички акт, Русија то захтева, додала је.

Председник комитета Државне думе за одбрану Андреј Картаполов поручио је да ће „убице и они који стоје иза њих одговарати“, док је председавајући руске Думе Вјачеслав Володин поручио је да „дегенерици“ који су починили овај „монструозни терористички напад морају бити уништени“.

Медведев: Смрт за смрт

Заменик председника Савета за безбедност Дмитриј Медведев поручио је да „терористи разумеју само узвратни терор“.

„Никаква суђења или истраге неће помоћи ако се сили не супротстави силом, а смрти тоталним егзекуцијама терориста и репресијама над њиховим породицама. Светско искуство. Ако се утврди да се ради о терористима кијевског режима, немогуће је другачије поступати са њима и њиховим идеолошким инспираторима. Сви они морају бити пронађени и немилосрдно уништени као терористи. Укључујући и званичнике државе која је починила такав злочин. Смрт за смрт“, поручио је Медведев.

Главна уредница медијске групе „Расија севодња“ Маргарита Симоњан назвала је пуцњаву „ноћном мором“.

„Каква ноћна мора у Крокусу. Царство небеско за мртве. Господе, помози онима којима прети ватра“, написала је Симоњан на Телеграму.

Како преносе медији, патријарх Кирил се моли за покој душа погинулих и повређених, као и за спас оних којима прети пожар у згради.

„Крокус сити хол“ се налази у Московској области, одмах изван административне границе руске престонице. Комплекс укључује концертну дворану, акваријум и дворану за венчање, као и многе продавнице и ресторане.

Сви спортски, културни и други јавни догађаји у Москви овог викенда су отказани, саопштио је градоначелник престонице Сергеј Собјанин.

„Одлучио сам да овог викенда откажем све спортске, културне и друге јавне догађаје у Москви. Молим вас да се према овој мери односите са разумевањем“, написао је Собјанин на Телеграму.

Из Беле куће је саопштено да прате ситуацију у Москви и да су снимци који стижу из руске престонице „застрашујући“. Из Уједињених нација поручују да прате ситуацију и да жале због смрти људи у „Крокус сити холу“.

Бела кућа: Ужасан инцидент

Бела кућа саопштила је да прати дешавања у Москви и осудила напад у дворани, описавши га као „ужасан“ инцидент.

„Сви смо видели снимке из Москве. Покушавамо да добијемо више информација. Снимци су једноставно ужасни, веома их је тешко гледати“, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је такође нагласио да САД нису имале никакве обавештајне податке о нападу, иако је Стејт департмент раније упозорио на могуће нападе у Москви и позвао Американце да избегавају места са много људи.

Кирби је додао да трагедија у Москви нема никакве везе са Украјином, нити да има назнака да је Кијев умешана у напад.

Из канцеларије украјинског председника Владимира Зеленског саопштено је да Украјина није умешана у напад у „Крокусу“.

Реакција УН и Сједињених Америчких Држава на терористички акт у Москви покреће велика питања, истакла је Захарова.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је  да ако САД имају поуздане информације о терористичком нападу у „Крокус сити холу“, морају одмах да их пренесу руској страни.

„Ако Сједињене Државе знају или имају поуздане податке о овом питању, онда они морају одмах да буду пренети руској страни“, навела је на Телеграму у одговору на коментар Беле куће да нема назнака да је Украјина умешана у терористички напад у Москви.

Саопштење из кабинета генералног секретара УН, у којем се наводи да је „ожалошћен“ оним што се догодило у „Крокус сити холу“, не одговара ономе што се догодило. Снимак крвавог терористичког напада не изазива „тугу“, већ ужас и шок,  поручила је Захарова реагујући на изразе саучешћа из УН.

„Ожалошћени? Пуцњава? Да ли је ово туча на стрељани или шта? На телевизији уживо људи из све снаге емитују снимак монструозног крвавог терористичког напада, који изазива не ‘тугу’, већ ужас, шок, шок, безусловну осуду, праведни гнев и саосећање према жртвама“, поручила је Захарова.

Амбасадор руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошник поручио је да је трагедија у „Крокус сити холу“ терористички напад за који су Сједињене Државе знале.

„Трагедија у ‘Крокус ситију’ је циничан, припремљен крвави терористички напад, за који су Сједињене Државе из неког разлога унапред знале“, поручио је он.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изразио је саучешће свом руском колеги Владимиру Путину након пуцњаве, саопштило је Министарство спољних послова Белорусије. Осуде и изрази саучешћа пристижу из целог света.

Председник Србије Александар Вучић сазвао је за сутра седницу Савета за националну безбедност поводом вечерашњег терористичког напада у Москви, потврђено је у Председништву.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва изразио нади да ће терористи који су починили ово страшно злодело бити приведени правди и да се овако нешто више никада неће поновити.

Извор:
РТ