Медији: Динко Грухоњић добија 330.000 динара по тексту од страних фондација

dinko-gruhonjic

Како преноси портал НСУЖИВО, Динко Грухоњић, новинар, уредник и професор на Филозофском факултету у Новом Саду који је својим екстремним изјавама довео до апсолутно оправданог гнева грађана Србије у последњих неколико година добија огромне своте новца од страних фондова.

Како пренои nsuživo.rs овај профеосор је ангажован на разним пројектима из области медија, где поред додатних финансија које добија од страних фондација, пише и дистрибуира текстове чији циљ је блаћење и унижавање државе Србије.

Динко Грухоњић је оснивач и дугогодишњи председник НДНВ – Независног друштва новинара Војводине (од 2006. до 2014. године), које контролише бројне портале, и медијске куће (Autonomija info, Voice) у северној српској покрајини.

Са којим цифрама барата Грухоњић види се на примеру финансијске донације од стране NED-a (National Endowment for democracy) за сајт www.autonomija.info, уочи председничких избора 2012. године, добио је 242.000 долара за 80 текстова – прецизније нешто мало више од 330.000 динара по тексту!

Грухоњићев НДНВ је исте године добио и 250.000 долара од Рокфелерове фондације, 180.000 евра од Европске комисије и више десетина хиљада евра од других атлантистичких фондова. – наводи нсуживо.

Све до 2016. године Динко Грухоњић је председавао Комисијом Министарства културе Србије за финансијску подршку медијским пројектима. Као председник те комисије, доделио је сам себи (тј. Независном друштву новинара Војводине – НДНВ) само у једној години (2015.) милион динара. Те 2015. године од канцеларије ЕУ у Београду НДНВ је добио 130.000 евра донације.

Током прошле године, само од Рокфелер фондације НДНВ је добио 120.000 долара, 2021. године 100.000 долара, а 2019. године 180.000 долара.

Ова река новца која се слива ка Грухоњићу траје до данас, па тако његов сајт autonomija.info објављује 2023. године, између осталог, и серију чланака „посвећених руској и кинеској пропаганди у Србији”, а затим и публикацију у којој су сви ти чланци сабрани – у оквиру пројекта Analysis of Russian and Chinese Political, Economic and Cultural Propaganda in Serbia and the Region: Trends and Consequences. Није назначено колико је коштала ова компилација текстова и ко ју је платио. Ако није финансирана од стране спољашњих донатора, што би по Кодексу новинара морало да се назначи, може се претпоставити да је НДНВ сам осмислио и за своје потребе написао дате текстове и публикацију.- преноси нсуживо.

И поред свега наведеног, да поседује и контролише део медија у Војводини, који се, између осталог финансирају и из страних донација, да има слободне руке да обликује умове будућих новинара на државном факултету као професор, Динко Грухоњић даје себи за право да, уживајући у слободи говора, спинује тренутну ситуацију и оптужује државу и друге медије да га нападају.- закључује портал нсуживо.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА